13 mai 2016 | 11:58

Operațiunea OpIcarus: protestul anticorupție al Anonymous „dărâmă” alte nouă bănci

ACTUALITATE
Operațiunea OpIcarus: protestul anticorupție al Anonymous

Grupul de hacktiviști Anonymous a mai „dărâmat” alte nouă bănci, în cadrul protestului anticorupție cunoscut sub numele de OpIcarus.

OpIcarus e o operațiunea de 30 de zile, pe care hacktiviștii au inițiat-o împotriva tuturor băncilor centrale și instituțiilor financiare majore, pretinzând că e unul dintre cele mai mari atacuri din întreaga lor istorie. Printr-o colaborare cu hackerii Ghost Squad Attackers, au țintit site-urile băncilor din toată lumea. Au început cu Banca Greciei, în cazul căreia au reușit fără mari probleme să atace site-ul. Totuși, un oficial al băncii a declarat că atacul a durat doar câteva minute și că nu a afectat mare lucru, potrivit Tech Worm.

Colectivul de hackeri nu are o structură bine pusă la punct, așa că operațiunile au loc când vor ei. Potrivit unui video publicat pe YouTube, Anonymous a confirmat că atacul asupra băncilor e o extensie a operațiunii Icarus, o campanie demarată împotriva Wall Street. În altă filmare, hacktiviștii au anunțat că printre țintele lor se numără MasterCard, Visa, Bank for International Settlements, toate băncile centrale, IMF și, în mare, orice sistem bancar important. O declarație publicată pe AnonHQ.com specifică: „Acesta e doar începutul. Nu ne vom opri până când atenția nu se întoarce asupra băncilor, iar toate instituțiile vor da socoteală pentru infracțiunile lor”.

Printre băncile atacate recent sub tutela operațiunii OpIcarus se numără: Banca Centrală din Cipru, Banca Centrală din Noua Zeelandă, Banca Centrală din Muntenegru, Banca Centrală din Franța și Comisia Serviciilor Financiare Guernsey. Hacktiviștii au mai publicat online și instrucțiunile de atac, țintele, datele și instrumente descărcabile, cu scopul de a implica un număr cât mai mare de oameni în campanie. Metoda principală rămân atacurile de tip DDoS, care presupun supraîncărcarea site-ului cu un trafic căruia nu îi poate face față, cedând în cele din urmă.

Ultimele 12 luni au fost marcate de înmulțirea atacurilor cibernetice, mai ales în Marea Britanie. Ed Vaizey, ministrul economiei digitale, a declarat că Marea Britanie trebuie să transforme securitatea cibernetică într-o prioritate, întrucât din ce în ce mai multe firme pierd bani, date și încredere din parte consumatorilor din cauza acestor atacuri. Guvernul are în plan să investească 1,9 miliarde de lire în următorii cinci ani, întocmai în acest scop.