28 iun. 2016 | 12:05

Oceanul este o uriașă toaletă pentru milioane de specii de animale

ȘTIINȚĂ
Oceanul este o uriașă toaletă pentru milioane de specii de animale

Oceanul conține cantități uriașe de excremente produse de animale.

În ziua de azi, aproximativ 2,2 milioane de specii de animale trăiesc în oceanele lumii. La fel ca toate celelalte viețuitoare, acestea beneficiază de un sistem excretor, iar în cazul de față, toaletă lor este chiar oceanul. La prima vedere, totul pare extrem de scârbos și te-ar face să te gândești de două ori înainte să intri în apă. Dar trebuie să știi că excrementele și urina produse de animale precum balene sunt consumate în mod constant și au un rol important în menținerea ecosistemelor din oceane.

După cum spune și Joe Roman, un biolog din cadrul Universității din Vermont, nu ar trebui să fim surprinși de faptul că balenele produc cea mai mare cantitate de resturi. Însă, Roman susține că este dificil de estimat care este cantitatea exactă produsă de acestea. O modalitatea ar fi studierea animalelor ținute în captivitate, precum focile sau delfinii, și apoi efectuarea unei estimări în funcție de dimensiuni.

O balenă sei, de exemplu, care poate avea o lungime de până la 18 metru și poate cântări în jur de 45 de tone, ar produce în jur de 627 de litri de urină în fiecare zi. O balenă cu înotătoare, de cealaltă parte, poate ajunge până la 26 de metri și poate cântări până la 75 de tone, producând, în același timp, aproximativ 974 de litri de urină pe zi.

Însă excrementele sunt cele care au cel mai benefic efect asupra mediului înconjurător, reprezentând o sursă importantă de azot, fosfor și fier pentru alte vietăți. Fitoplanctonul și algele se folosesc de astfel de elemente pentru a se hrăni și pentru a crește. Ulterior, ele sunt mâncate de zooplancton, care, la rândul său, este consumat de către pești. Aceștia din urmă reprezintă o sursă de hrană pentru nenumărate alte specii.

Cercetătorii au numit balenele ”inginerii de ecosisteme” și au atras atenția asupra efectelor dezastruoase pe care vânarea lor excesivă le-ar putea avea.