22 dec. 2016 | 12:02

Oceanul Antarctic arată mult mai frumos decât ai crede [VIDEO]

ACTUALITATE
Oceanul Antarctic arată mult mai frumos decât ai crede [VIDEO]

Imaginile din Oceanul Antarctic ne prezintă o lume aflată în total contrast cu ghețurile întinse de la suprafață.

Cercetătorii ce fac parte din programul antarctic al Australiei, Australian Antarctic Division, au trimis pe fundul oceanului un robot teleghidat care să filmeze fauna din adâncuri. Imaginile arată o lume extrem de colorată plină de tot felul de creaturi care de care mai interesante.

Oamenii de știință au lansat robotul sub ghețurile din Golful O’Brien, aflat în apropierea stației de cercetare Casey, din zona de est a continentului înghețat.

”Atunci când ne gândim la mediul înconjurător al coastelor Antarcticii, ne vin în minte specii binecunoscute precum pinguinii, morsele sau balenele”, arată dr. Glenn Johnstone. Acesta adaugă că ”filmarea ne prezintă un habitat productiv, colorat și dinamic, cu un nivel de biodiversitate foarte ridicat, unde apar bureți, păianjeni-de-mare, castraveți-de-mare sau chiar stele-de-mare”.

Astfel de comunități supraviețuiesc într-o apă cu temperatura de -1,5 grade Celsius, la suprafață existând un strat de gheață de aproximativ 1,5 metri grosime, care persistă 10 luni pe an, arată antarctica.gov.au.

Cercetătorii afirmă că de-abia încep să înțeleagă cât de complex este ecosistemul din Oceanul Antarctic, dar și provocările la care acesta va fi supus în viitor. Proiectul Australian Antarctic Program este ultima componentă dintr-un experiment care are ca scop determinarea impactului pe care aciditatea crescută a apei o are asupra comunităților de pe fundul oceanului sudic, pe fondul creșterii emisiilor de dioxid de carbon.

Conform cercetătorilor, Oceanul Antarctic ar putea fi unul dintre primele locuri de pe planetă unde se vor vedea efecte semnificative ale creșterii acidității oceanelor. Comunitățile de acest fel sunt extrem de sensibile la stimulii exteriori, având în vedere că și diferențele de timp în materie de dispariție a ghețurilor anuale pot afecta astfel de locuri pline de viață.