Oamenii de știință avertizează: o furtună solară ar putea crea un dezastru imens
Oamenii de știință evită să panicheze populația, în general, dar unele informații ar trebui să fie cunoscute de toată lumea.
Una dintre ele ar fi faptul că oamenii nu sunt pregătiți pentru o furtună solară de proporții mari. Dacă ar avea loc un astfel de eveniment, am putea rămâne fără mijloace de comunicare zile, luni sau chiar ani întregi. Probabil nu am fi afectați fizic, dar impactul asupra tehnologiei pe care o folosim în fiecare zi ar putea fi imens. Efectele unui eveniment geomagnetic de acest tip ar fi catastrofale şi ar provoca daune estimate la şase sute de miliarde de dolari, în cel mai fericit scenariu.
Nu avem nicio garanție că se va întâmpla așa ceva cât oamenii există pe Pământ, dar au avut loc fenomene similare în trecut. De exemplu, în 1859 a avut loc o furtună solară, cunoscută sub numele de Evenimentul Carrington. Aceasta a fost provocată de o energie solară foarte puternică, care s-a lovit de magnetosfera planetei noastre, cauzând prăbușirea sistemelor cu telegraf din America și Europa.
Atunci, oamenii nu depindeau de sateliți, GPS, internet și telefon, iar oamenii de știință estimează că dacă se va repeta un fenomen similar în viitorul apropiat, ne-ar trimite cu câteva secole în trecut, în ceea ce privește tehnologia. De asemenea, nici avioanele nu ar mai zbura, iar memoriile computerelor ar fi, cel mai probabil, șterse complet. Astronauții aflați în spațiu ar avea de suferit și fizic, dat fiind faptul că sunt în afara câmpului magnetic protector al Terrei. Toate aceste consecințe ar fi mult mai greu de suportat, într-o perioadă în care ne bazăm pe tehnologie pentru orice.
Oamenii de știință consideră, din fericire, că e o probabilitate mică să aibă loc un astfel de eveniment. Date fiind potențialele consecințe, totuși, măsurile vor fi luate preventiv. Specialiștii se consultă cu NASA, DHS și FEMA pentru a lua măsurile de siguranță necesare, potrivit lui Andrew Gerrard, director al Centrului pentru Cercetare Solară-Terestră al NJIT, citat de Science Alert.