Oamenii de știință au obținut cele mai vechi piese muzicale, generate pe computerul lui Alan Turing
Oamenii de știință au reușit să facă rost de cele mai vechi piese muzicale generate pe computer, înregistrate în urmă cu 65 de ani cu ajutorul unei mașinării construite de Alan Turing.
Este vorba despre trei melodii: „God Save the King”, „Baa Baa Black Sheep” și „In The Mood”, obținute cu ajutorul unui computer gigantic din Laboratorul Computing Machine al lui Turing din Manchester, în 1951. Muzica a fost înregistrată pentru o difuzare BBC de către pianistul Christopher Strachey, care a reușit să programeze imnul național în computerul lui Turing.
Puteți asculta mai jos înregistrarea, grație cercetătorilor din Noua Zeelandă care au refăcut-o, după mai bine de 60 de ani de degradare. Computerul a fost scos din uz, așa că această înregistrare e cam singura mărturie a muzicii generate „virtual” din perioada respectivă, potrivit Science Alert.
Împreună cu Jason Long, Jack Copeland de la Universitatea din Canterbury și director al Turing Archive for the History of Computing, a găsit înregistrarea și a realizat că nu sună nici pe departe cum ar fi făcut-o în 1951. Aparent, frecvențele nu erau precise, așa că experții aveau în față doar o replică slabă a modului în care ar fi sunat computerul la vremea aceea. După multă muncă, „a venit momentul frumos” în care cei doi au auzit sunetul original de pe computerul lui Turing.
E interesant că vestea vine la foarte scurt timp după ce a fost prezentată prima piesă realizată de o inteligență artificială, inspirată din stilul The Beatles. Dacă le comparăm pe cele două, realizăm cât au evoluat computerele „cântărețe”: