21 sept. 2016 | 16:05

Oamenii de știință au înțeles de ce ”urșii de apă” sunt indestructibili

ACTUALITATE
Oamenii de știință au înțeles de ce ”urșii de apă” sunt indestructibili

Tardigradele, sau urșii de apă, sunt creaturi microscopice ce pot rezista în orice fel de condiții, iar savanții au înțeles mai bine care este secretul lor. 

Cercetători din Japonia au reușit să creeze ce mai detaliată analiză a genomului tardigradelor, dezvăluind modul în care acestea supraviețuiesc. Geneticianul Takekazu Kunieda și echipa sa, de la Universitatea din Tokio, arată că urșii de apă au dezvoltat o serie de strategii importante pentru a se proteja în mediul înconjurător și au inclusiv o proteină ce le protejează ADN-ul împotriva radiațiilor.

Se pare că tardigradele au caracteristici dezvoltate în mod propriu, și nu ca rezultat al transferului orizontal de gene, adică prin împrumuturi de la alte organisme ca fungi, bacterii și viruși.

Echipa de cercetători a descoperit că în genomul tardigradelor există mai multe copii ale unei enzime antioxidante, dar și o genă de reparare a ADN-ului. Aceștia au descoperit și că urșii de apă au o proteină specifică, numită Dsup, ce se ”leagă” de ADN și previne ruperea acesteia. Asta explică de ce tardigradele sunt atât de rezistente la radiații și pot supraviețui chiar în vidul spațiului, arată gizmodo.com.

Toleranța la radiație poate fi transferată celulelor altor organisme. Cercetătorii au transferat proteina Dsup în celule umane de cultură și au descoperit că acestea au fost protejate cu până la 40% mai bine de efectele radiațiilor.

Kunieda crede că ”după ce Dsup poate fi încorporat în corpul uman, va putea crește rezistența la radiații”, dar că la momentul actual este nevoie de manipulări genetice pentru o asemenea acțiune. Astfel, cercetătorul este de părere că va mai trece mult timp până la o aplicație practică.

De asemenea, Kunieda subliniază că Dsup blochează doar aproximativ jumătate din radiații, nefiind un sistem perfect. Cu toate acestea, e de părere că tardigradele au și alte mecanisme de protecție, în afară de proteina recent descoperită.