28 sept. 2016 | 10:27

O tură într-un montagne russe te poate scăpa de pietre la rinichi

ACTUALITATE
O tură într-un montagne russe te poate scăpa de pietre la rinichi

Deși nu este neapărat pentru cei slabi de înger, un montagne russe poate fi soluția pentru groaznicele pietre la rinichi.

Descoperirea îi aparține lui lui David Wartinger, profesor emeritus și urolog la Michigan State University, care afirmă că reușita unei asemenea acțiuni este de aproximativ 70%.

Wartinger a realizat două studii pe această temă ce nu pare foarte realistă. Acesta a creat un studiu pilot, iar mai apoi a lucrat la o cercetare extinsă pentru a se convinge dacă poveștile pe care le-a auzit de la proprii pacienți sunt adevărate. Studiul pilot a fost publicat în Journal of the American Osteopathic Association.

”Pur și simplu, am avut pacienți care mi-au spus că după ce au mers cu un anumit montagne russe de la Walt Disney World, au reușit să scape de pietrele pe care le aveau la rinichi”, afirmă Wartinger. ”Am avut chiar un pacient care a eliminat trei pietre după ce s-a dat în carusel cu ocazii diferite.”

Astfel de întâmplări l-au făcut pe Wartinger să treacă la treabă și să testeze teoria. Acesta a folosit un model 3D sintetic al unui rinichi, în care au fost introduse trei pietre cu o dimensiune maximă de 4 milimetri. Acesta a luat rinichiul sintetic într-un rucsac și s-a dat în caruselul Big Thunder Mountain de 20 de ori. Rezultatele inițiale au confirmat spusele pacienților.

”În studiul pilot, am avut o rată de succes de 64% atunci când am stat în ultimul vagon, iar în primele vagoane, rata de succes a fost de doar 16%. susține Wartinger. Studiul extins a inclus curse în același montagne russe cu mai mulți rinichi sintetici, iar rata de eliminare a fost de 70%. Aceleași cercetări au arătat că rata de succes este de 100% dacă pietrele erau localizate în camera superioară a rinichilor, arată sciencedaily.com.

În total, au fost folosite 174 de pietre de rinichi ce aveau mărimi, forme și greutăți diferite, pentru a se vedea dacă aceleași rezultate se aplică la o scară mai mare. Au mai fost efectuate curse și în alte carusele, dar Big Thunder Mountain este singurul care a fost de succes.

”Trenulețul ideal este intens și rapid, având niște curbe și răsuciri, dar fără să implice porțiuni în care ajungi cu capul în jos”, concluzionează Wartinger, vorbind despre eliminarea de pietre la rinichi folosind această metodă.