O româncă a descoperit un metal de patru ori mai rezistent decât titanul

O româncă a descoperit un metal de patru ori mai rezistent decât titanul

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Rice din Houston, condusă de Emilia Morosan, a creat un material foarte rezistent, prin topirea și alăturarea titanului și aurului. 

Aliajul este cea mai dură substanță metalică compatibilă cu țesuturile vii, potrivit cercetătorilor. Cu alte cuvinte, este de patru ori mai rezistent decât titanul pur și ar putea fi folosit pentru implanturi medicale necesare pe termen lung. De exemplu, momentan, implanturile în genunchi și șold trebuie înlocuite la fiecare 10 ani, din cauza uzării. Toate detaliile despre acest nou aliaj au fost publicate în Science Advances.

Potrivit prof. Emilia Morosan, echipa sa a făcut descoperirea în timp ce lucrau împreună la magneți făcuți din aur și titan. Noile materiale ar fi trebuit să fie transformate în pulbere pentru a li se verifica puritatea, dar beta-Ti3Au s-a dovedit a fi prea tare pentru acest lucru. Materialul „a dovedit că are cea mai mare duritate din toți compușii și toate aliajele de titan și aur”, dar este mult mai dur și decât multe alte aliaje folosite în inginerie, a explicat Emilia Morosan.

Aceasta susține că duritatea, combinată cu biocompatibilitatea ridicată, fac din el un compus de următoarea generație, cu un potențial imens pentru extinderea „vieții” implanturilor dentare și înlocuirilor de articulație. Titanul este recunoscut drept unul dintre puținele metale cu care corpul uman „se împacă”, prin urmare e folosit des în implanturi dentare, reconstrucții osoase, în compozițiile pigmenților de culoare stomatologici și chiar și în produse precum pasta de dinți, cosmetice sau loțiuni de plajă. Rămâne de văzut care va fi soarta așa-numitului beta-Ti3Au, dar cu siguranță sună promițător.

Citește și:
Etichete: