O româncă a descoperit un metal de patru ori mai rezistent decât titanul

, 25 Iul, 12:36

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Rice din Houston, condusă de Emilia Morosan, a creat un material foarte rezistent, prin topirea și alăturarea titanului și aurului. 

Aliajul este cea mai dură substanță metalică compatibilă cu țesuturile vii, potrivit cercetătorilor. Cu alte cuvinte, este de patru ori mai rezistent decât titanul pur și ar putea fi folosit pentru implanturi medicale necesare pe termen lung. De exemplu, momentan, implanturile în genunchi și șold trebuie înlocuite la fiecare 10 ani, din cauza uzării. Toate detaliile despre acest nou aliaj au fost publicate în Science Advances.

Potrivit prof. Emilia Morosan, echipa sa a făcut descoperirea în timp ce lucrau împreună la magneți făcuți din aur și titan. Noile materiale ar fi trebuit să fie transformate în pulbere pentru a li se verifica puritatea, dar beta-Ti3Au s-a dovedit a fi prea tare pentru acest lucru. Materialul „a dovedit că are cea mai mare duritate din toți compușii și toate aliajele de titan și aur”, dar este mult mai dur și decât multe alte aliaje folosite în inginerie, a explicat Emilia Morosan.

Aceasta susține că duritatea, combinată cu biocompatibilitatea ridicată, fac din el un compus de următoarea generație, cu un potențial imens pentru extinderea „vieții” implanturilor dentare și înlocuirilor de articulație. Titanul este recunoscut drept unul dintre puținele metale cu care corpul uman „se împacă”, prin urmare e folosit des în implanturi dentare, reconstrucții osoase, în compozițiile pigmenților de culoare stomatologici și chiar și în produse precum pasta de dinți, cosmetice sau loțiuni de plajă. Rămâne de văzut care va fi soarta așa-numitului beta-Ti3Au, dar cu siguranță sună promițător.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Comentarii

credeam ca e vorba de un roman DIN Romania…asa….hai sa ne laudam cu ce facem pentru altii !!! mai schimbati si voi entalitatea asta cosmopolita! intelegeti ce spun?!

Singurul metal tolerat perfect este tantalul, nu titanul, dar pretul acestuia este prohibitiv. Asa ca se foloseste titanul si aliajele lui.

Ce sanse ar fi avut in Romania aceasta doamna? Zero! Atunci s-o facem macar pentru altii, daca noi suntem fletzi!

Gata, iar suntem prii din lume, ce zic eu primii, simgurii, unicii, asa cum nra invatat tatucu Ceausescu!

Singurica, singurica? Dar echipa nu a avut nici un rol?

Apropo de titlu. Nu a descoperit un metal (astea se cam cunosc de mult). Au sintetizat un nou material, un nou aliaj pe baza de metale. Asta este alta mancare de peste.

Unde dai si unde crapa …..sssoc o romanca supermegagiga -buum la altii,a incremenit galaxia!

Unde dai si unde crapa …..sssoc o romanca supermegagiga -buum la altii,a incremenit galaxia !

Unde dai si unde crapa …..sssoc o romanca supermegagiga -buum la altii,a incremenit galaxia! Americanii si-au oprit respiratia 1min.In ROMANIA moneda nationala a crescut cu 0 la minus 14.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail