Epidemia de antrax din Siberia ar fi cauzată de încălzirea globală

Epidemia de antrax din Siberia ar fi cauzată de încălzirea globală
17:52 30.07.2016

O epidemie de antrax ar fi izbucnit într-o regiune din Rusia.

Antraxul este o boală despre care nu se mai scrisese de foarte mult timp. Cel mai probabil, majoritatea oamenilor au auzit ultima oară de această boală în anul 2008, atunci când FBI-ul a ajuns la concluzia că Edward Ivins a fost singurul om din spatele atacurilor cu antrax din 2001.

În cazul în care nu vă amintiți, în luna septembrie a anului 2001, la doar o săptămână după atacul asupra World Trade Center în New York City, o serie de plicuri care conțineau spori de antrax au fost trimise mai multor birouri media și unor senatori americani. Cinci persoane au murit ulterior și 17 au fost infectate.

Acum, boala a revenit în atenția publicului, odată cu epidemia care ar fi pornit în vestul Siberiei. În districtul Yamalo-Nenets din Rusia, în jur de 1.500 de reni ar fi murit în mai puțin de o săptămână. Ultima epidemie de antrax în regiunea respectivă a fost în anul 1941. În mod șocant, cea din ziua de azi este legată de cea din 1941.

Cum este posibil? Foarte simplu. Conform Washington Post, un cadavru al unui elan mort în timpul epidemiei din 1941 ar fi fost dezghețat din cauza temperaturilor ridicate cauzate de încălzirea globală, iar bacilul ar fi fost eliberat în acest fel. Din câte se pare, 13 membrii ai comunității de nomazi Nenet ar fi fost spitalizați până acum, iar 60 ar fi fost mutați în alte locuri pentru a nu intra în contact cu bacilul care cauzează boala.

Autoritățile ar fi stopat vaccinarea renilor împotriva antraxului cu zece ani în urmă, după ce trecuseră mai mult de 60 de ani de la ultima epidemie. Rușii depun eforturi considerabile pentru a stopa răspândirea bolii, însă, cel mai probabil, aceasta va continua să facă victime în următoarea perioadă.

Gizmodo menționează că în Siberia se găsesc în jur de 200 de gropi comune pentru animalele moarte în timpul epidemiei din 1941. În condițiile în care temperaturile cresc în mod constant, există pericolul producerii unor noi epidemii. Permafrostul din Siberia ascunde bacterii de toate felurile. În urmă cu ceva vreme, mai mulți cercetători au anunțat că au secvenţiat ADN-ul acestei bacterii imune la frig şi încearcă să identifice genele care i-au permis să supraviețuiască atât de mult timp în regiunea respectivă.

 

Etichete:
loading...