21 nov. 2016 | 07:20

O nouă extensie te scapă de știrile false de pe Facebook

ACTUALITATE
O nouă extensie te scapă de știrile false de pe Facebook

Peste 50% dintre noi au ajuns să folosească Facebook ca fiind singura sursă de informare, iar cu ajutorul unei noi extensii, veți putea evita știrile false de pe rețeaua socială.

S-a speculat foarte mult pe marginea impactului pe care l-au avut știrile false de pe rețelele sociale asupra rezultatelor alegerilor din Statele Unite. Cu toate că, cel mai probabil, nu vom afla niciodată adevărul, important este că tot mai mulți încearcă să prevină astfel de situații pe viitor.

În contextul în care, am observat cu toții știri false pe Facebook, reprezintă un motiv de bucurie lansarea unor extensii de Chrome care facilitează evidențierea lor în News Feed. Prima astfel de tentativă am detaliat-o în urmă cu aproximativ o săptămână și, deși nu era neapărat bine pusă la punct, își făcea treaba destul de bine. Principiul din spate era simplu. Pornind de la o listă de site-uri de știri false, ce urma să fie actualizată în mod regulat, extensia vă anunța că ar fi bine să nu aveți încredere în diverse postări de pe Facebook.

Având însă în vedere că noi site-uri cu știri false apar în mod regulat, iar o listă ce ar trebui actualizată des implică un efort pe care nu mulți vor să-l depună, acum aveți la dispoziție o alternativă mai elaborată cu urmări similare. Dezvoltată de un grup de studenți de la universitatea Princeton, Anant Goel, Nabanita De, Qinglin Chen and Mark Craft, noua extensie de Chrome este rezultatul unui hackaton de 36 de ore.

Această soluție la problema știrilor false de pe Facebook poartă numele de FiB și, după instalare, se manifestă printr-un marcaj discret în colțul din dreapta sus al fiecărui link pe care îl vedeți în News Feed-ul personal. Practic, veți vedea Verified sau Not verified pentru o știre dintr-o sursă verificată ca fiind sau nu autentică. Procesul respectiv de verificare ia în considerarea credibilitatea sursei și verificarea prezenței materialului editorial pe alte surse de știri. Pentru a fi îmbunătățit sau folosit în multe alte circumstanțe, FiB este open source.

Noua extensie ce face o treabă foarte bună la a marca știrile false de pe Facebook este disponibil în Chrome WebStore.

fb_fake_news

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele