O judecătorie din Brașov a stabilit o pedeapsă pentru cei care jignesc pe Facebook
Manifestările violente în mediul online încep să fie taxate din ce în ce mai mult și mai des de autorități, chiar și în România.
O hotărâre din 2015 a Judecătoriei Făgăraş a stabilit că jignirea unei persoane prin intermediul contului de Facebook reprezintă o faptă de natură contravenţională, care poate fi sancționată de autorități, potrivit BZB.
Mai precis, o persoană din comuna braşoveană Şoarş a fost amendată cu suma de 1.000 de lei din cauza faptului că a publicat pe Facebook o serie de jigniri la adresa poliţiştilor din respectiva localitate. Persoana în cauză nu utiliza pe Facebook numele său real, dar poliţiştii au identificat-o cu ajutorul pozelor şi videoclipurilor pe care le publicase pe profil şi au chemat-o la secţie, unde şi-a recunoscut fapta. Ulterior, persoana respectivă a contestat în instanţă procesul verbal de contravenţie, dar Judecătoria Făgăraş a respins plângerea şi a menţinut sancţiunea aplicată de poliţie.
În motivarea deciziei se face referire la faptul că postările de pe Facebook sunt publice, astfel că „instanţa apreciază că profilul personal al petentei pe Facebook, chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre prieteni putând distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care petenta le cunoştea”, aşa cum este explicat în Sentinţa civilă nr. 1323/2015.
Legea spune că jignirea în public a unei persoane este sancţionată, întrucât lezează demnitatea şi onoarea acesteia, conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Mai exact, actul normativ stabileşte că este contravenţie „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice”. Fapta poate fi sancţionată cu o amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei.
În 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut o hotărâre dată de Curtea de Apel Târgu Mureş în 2013. S-a stabilit că profilul personal de Facebook reprezintă spaţiu public. În acea situație, era vorba de un mesaj cu caracter discriminatoriu publicat de un fost angajat al Prefecturii Mureş.