O invenție românească ar putea ajuta NASA în viitor
Mai mulți cercetători români sunt de părere că o navă spațială dotată cu motoare magnetoplasmodinamice ar fi mai eficientă în timpul călătoriilor în spațiu.
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI din București susțin că motoarele magnetoplasmodinamice ar putea fi mult mai eficiente în timpul călătoriilor în spațiu. Din păcate, după cum susține chiar Constantin Sandu, managerul proiectului actual, acestea necesită o cantitate de energie foarte mare, care nu poate fi furnizată de vreo centrală în ziua de azi.
”Ideea de bază e că noi creăm un fascicul de lumină concentrată pe care o dirijăm spre navă. Dirijând spre navă acest fascicul, motorul poate fi alimentat cu putere electrică de ordinul megawaţilor şi în felul acesta se pot obţine nave spaţiale dotate cu motoare magnetoplasmodinamice foarte puternice şi care pot asigura călătorii în sistemul solar pentru pasageri şi pentru mărfuri. Noi prevedem că aceste călătorii s-ar putea extinde nu numai până la Marte, ci chiar spre alte planete din sistemul solar”, susține Constantin Sandu, conform publicației Adevărul.
Una dintre problemele rezolvate de această tehnologie este cea a energiei pierdute. În cazul navelor care folosesc celule fotovoltaice, lumina recepționată scade pe măsură ce acestea se îndepărtează de Soare. Prin trimiterea unui fascicul concentrat, însă, energia poate rămâne relativ constantă. Implementarea unui asemenea proiect ar costa miliarde de euro, iar pentru continuare cercetorilor va fi nevoie de o sumă cuprinsă între 500.000 și 1.000.000 de dolari
”Eficienţa acestui tip de propulsie este de 40-60%, realizând viteze de evacuare a ionilor de 15-60 km/s şi tracţiuni mari. Dezavantajul principal al acestui tip de propulsie este că necesită puteri foarte mari, de sute de kW care sunt foarte greu de produs la bordul navei în momentul de faţă”, ar mai fi declarat Sandu. Nava ar include, printre altele, două oglinzi parabolice care ar urma să capteze lumina solară concentrată trimisă de un sistem care orbitează în jurul Soarelui.
Invenţia a fost prezentată în cadrul Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2016, care se desfăşoară la Universitatea Tehnică din Cluj în această perioadă.