16 nov. 2016 | 10:54

O flotă de nave medievale scufundate de sute de ani a fost descoperită în Marea Neagră

ACTUALITATE
O flotă de nave medievale scufundate de sute de ani a fost descoperită în Marea Neagră

Un grup de arheologi a găsit o întreagă flotă de nave medievale pe fundul Mării Negre. 

Au fost găsite peste 40 de nave vechi de sute de ani, în apropierea coastei bulgare. Cercetarea a fost condusă de Universitatea din Southampton, Marea Britanie și de Black Sea Maritime Archaeology Project. Se crede că epavele datează din perioada imperiilor Bizantin, Venețian și Otoman, între secolele IX și XIX.

Datele și perioadele exacte nu au fost confirmate, dar oamenii de știință speră că epavele îi vor ajuta să descopere mai multe detalii despre bătălii, despre cultura Imperiului Bizantin și Otoman și, evident, despre rutele comerciale, potrivit IFL Science.

Navele sunt extrem de bine conservate, iar experții spun că acest lucru se datorează temperaturilor scăzute și lipsei oxigenului de pe fundul Mării Negre. De asemenea, descoperirea depășește și cele mai mari așteptări ale oamenilor de știință, mai ales că a fost accidentală. Scopul oamenilor de știință era să studieze evoluția nivelului mării.

Echipa a folosit două aparate speciale, capabile să se scufunde la 1.800 de metri adâncime. Imaginile pe care le puteți vedea mai sus sunt modele digitale, concepute cu ajutorul fotografiilor printr-un proces de fotogrammertrie. Tehnica folosește un software care pune cap la cap poziții 3D, bazate pe mii de poze ale epavelor și a necesitat șase computere high-end, care au procesat le-au procesat încontinuu, zile întregi.

„Folosind cele mai noi tehnici de înregistrare 3D pentru structurile submarine, am putut să obţinem imagini captivante, fără să perturbăm fundul marin. Am făcut mii de fotografii şi înregistrări video de înaltă rezoluţie cu fiecare epavă în parte. Un program informatic calculează poziţiile pentru milioane de puncte în spaţiu, în 3D, permiţându-ne să reconstruim navele în întregime”, a explicat profesorul Jon Adams, coordonatorul expediţiei.