O adolescentă de 13 ani a inventat un încărcător solar care costă numai cinci dolari

O adolescentă de 13 ani a inventat un încărcător solar care costă numai cinci dolari

O adolescentă de 13 ani din Ohio a câștigat premiul cel mare în competiția Discovery Education adresată tinerilor oameni de știință, datorită unei invenții care costă doar cinci dolari.

Numele ei e Maanasa Mendu și a descoperit o modalitate prin care poate face energia eoliană și solară mult mai rezonabile ca preț. Inspirația i-a venit în timpul unei călătorii în India, unde a văzut că mulți oameni nu își permit să aibă acces la apă curată și electricitate. Inițial, intenția ei a fost să se concentreze doar pe energia eoliană, potrivit Science Alert.

Ulterior, sub îndrumarea mentorului ei, Margauz Mitera, a decis să ducă lucrurile la un nivel mai înalt. Inspirându-se de la modul de funcționare al plantelor, a decis să se concentreze pe crearea unor „frunze” solare care valorifică energia provenită din vibrații. Invenția ar costa, după cum scriam și mai sus, doar cinci dolari.

Practic, invenția ei poate folosi energia provenită de la precipitații, vânt și lumină solară, folosind celule solare și un material piezoelectric (partea frunzei care preia vibrațiile). Astfel, acestea sunt transformate în energie utilizabilă. Produsul arăta astfel în momentul în care fata a intrat în competiție:

produs-faza-i

Iar rezultatul final e acesta:

produs-faza-ii

Câștigarea marelui premiu în competiția Discovery Education nu reprezintă destinația finală pentru Maanasa. Adolescenta vrea să dezvolte prototipul în continuare, astfel încât acesta să poată fi disponibil comercial, la un moment dat. Câștigarea competiției i-a asigurat un premiu în valoare de 25.000 de dolari.

 

Citește și: