22 ian. 2016 | 06:58

Nu încercați să vă bazați pe prietenii de pe Facebook

ACTUALITATE
Nu încercați să vă bazați pe prietenii de pe Facebook

Un nou studiu publicat recent demonstrează calitatea prieteniilor ce se desfășoară în mediul virtual, pe Facebook.

În cazul în care aveți un număr limitat de prieteni pe Facebook și sunteți foarte stresați pe marginea acestui subiect, încercați pe viitor să nu mai fiți. Nu de alta, dar respectivele persoane nu au foarte multe în comun cu prietenii din lumea reală când vine vorba de a vă ajuta în vreun fel.

Un grup de cercetători de la Universitatea Oxford au analizat foarte mult calitatea și utilitatea relațiilor de prietenie legate pe Facebook, iar concluzia s-ar putea să vă dezamăgească. Studiul a confirmat că doar pe 4 persoane din 150 de prientei de pe Facebook vă puteți baza în cazul unei urgențe de orice natură.

În contextul în care mulți dintre noi adaugă prieteni pe Facebook ca sport, chiar și dacă nu i-au întâlnit niciodată în lumea reală sau i-au văzut o singură dată la o întâlnire cu multe alte persoane, valoarea este infimă. În altă ordine de idei, nu ți-ai pune niciodată problema să ceri vreun favor semnificativ unei persoane pe care ai cunoscut-o într-un concediu în Spania în urmă cu 5 ani.

Conform studiului, la întrebarea câți prieteni adevărați crezi că ai pe Facebook, cei mai mulți dintre participanți au răspuns 27,6 procente. Când au fost întrebați pe câți dintre aceștia se pot baza în cazul unei crize emoționale și sociale, valoarea medie a fost de 4,1 persoane. La aceștia s-au mai adăugat 14 prieteni care aveau potențialul de a da dovadă de empatie și a oferi o formă de suport în cazul unei probleme.

,,Relațiile de prietenie, în particular, au propietatea de a decădea în timp în absența contactului regulat. Rețelele sociale facilitează încetinirea procesului de decădere. Chiar și așa, nu este suficient să previi decăderea completă a unei relații de amiciție, dacă nu o ajuți ocazional prin interacțiuni față în față.” Robin Dunbar, profesorul de psihologie evoluțională care a fost inițiatorul studiu, a sintetizat foate bine efectul rețelelor sociale asupra relațiilor interumane din lumea reală.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele