14 dec. 2016 | 14:02

Noile mașini vor fi obligate să comunice între ele, pentru siguranța șoferilor

ACTUALITATE
Noile mașini vor fi obligate să comunice între ele, pentru siguranța șoferilor

Comunicarea între mașini va deveni o realitate, mai ales dacă noile legi pentru siguranță ce sunt propuse acum vor intra în vigoare în anii următori.

Departamentul de Transporturi din Statele Unite, dar și producătorii de autovehicule, testează încă de acum câțiva ani un sistem de comunicare vehicul-cu-vehicul, sau V2V. Un asemenea sistem se dorește a fi implementat pentru noile mașini ce vor fi produse în următorii ani, având în vedere că agenția guvernamentală a anunțat că are planuri serioase pentru a face mașinile să comunice între ele.

Agenția este de părere că această comunicare dintre automobile va face ca siguranța pe șosele să crească, iar pentru asta a propus o serie de reguli și metode care îi vor obliga pe producători să instaleze o asemenea tehnologie pe mașinile noi, până în 2023.

Guvernul vrea ca un set de reguli să fie trasate până în 2019, să fie instituite începând cu 2021, iar o lege completă să fie pusă în aplicare în 2023. Ideea din spatele unui astfel de sistem este că mașinile s-ar putea alerta una pe cealaltă cu privire la pericolele de pe drum, devenind sistemul suprem de alertă împotriva unghiurilor moarte, arată jalopnik.com.

Există câteva temeri cu privire la confidențialitatea conducătorilor auto, dar sunt reguli și cu privire la acestea. Datele pot fi accesate doar de către un anumit destinatar, folosind o cheie de acces; de asemenea, va exista și o valabilitate a acesteia, astfel încât accesul să fie restricționat la o anumită durată de timp.

Transmisia ar funcționa pe o distanță de 300 de metri și ar putea opera în banda de 75MHz a spectrului de 5,9GHz, aceasta fiind alocată de FCC pentru folosirea de către sisteme inteligente de transport (ITS). Transmisiunile vor avea 10 update-uri pe secundă și se vor trimite între toate vehiculele care se află în aria de acoperire.