Nepăsarea în momentul în care instalezi aplicații te-ar putea costa enorm

Nepăsarea în momentul în care instalezi aplicații te-ar putea costa enorm

Utilizatorii instalează aplicații pe dispozitivele lor, fără să fie conștienți de potențialele consecințe.

Un impresionant procent de 63% dintre utilizatori omit să citească atent termenii și condițiile pentru care își dau acceptul înainte de a instala o aplicație nouă pe telefon, iar un utilizator din cinci nu citește niciodată mesajele atunci când instalează aplicațiile. Pur și simplu, dă click pe “pagina următoare” și pe “sunt de acord” fără să înțeleagă la ce s-ar putea angaja.

O cercetare efectuată de curând de Kaspersky a arătat că un număr alarmant dintre aceștia își lasă viața personală și datele din telefoane expuse amenințărilor cibernetice pentru că nu instalează aplicații pe dispozitivele lor într-o manieră sigură. Unele aplicații pot afecta dreptul utilizatorului la viață personală, pot duce la instalarea altor aplicații sau chiar schimba setările sistemului de operare ale unui dispozitiv, complet legal, pentru că utilizatorul a fost “de acord” cu asta în timpul procesului de instalare.

De asemenea, puțin sub jumătate dintre utilizatori ar putea să fie în pericol din cauza aplicațiilor de pe dispozitivele lor mobile, pentru că nu sunt suficient de experimentați în utilizarea internetului încât să limiteze numărul de permisiuni pe care le acordă atunci când instalează aplicații. În jur de 15% dintre respondenți nu limitează în niciun fel ce pot face aplicațiile lor pe telefon, iar 17% acordă permisiuni atunci când sunt îndemnați să o facă, apoi uită de ele, în timp ce 11% cred că nu pot schimba aceste permisiuni.

Atunci când nu se face nicio opțiune în setările aplicațiilor, este posibil și legal ca acestea să acceseze informații personale și confidențiale de pe dispozitivele mobile, de la persoane de contact, până la fotografii și detalii despre localizare.

Pentru a se proteja, utilizatorii pot apela la un număr de soluții. Printre altele, aceștia ar trebui să descarce aplicații doar din surse de încredere, să le selecteze cu atenție pe cele pe care vor să le instaleze pe dispozitivul lor, să citească termenii și condițiile cu atenție, în timpul procesului de instalare, dar și să folosească o soluție de securitate cibernetică pentru a-și proteja dispozitivul de amenințări cibernetice. Puteți afla mai multe despre metodele de protecție din mediul online aici.

Etichete: