Nasurile câinilor, folosite de experți pentru detectarea explozibililor și drogurilor
Cel mai bun prieten al omului este folosit de mult timp pentru a ajuta la găsirea oamenilor care au dispărut misterior, la detectarea bombelor, cadavrelor, drogurilor și bolilor precum cancerul. Experții vor să se bazeze pe această abilitate extraordinară pentru a dezvolta dispozitive avansate de detectare a tuturor acestor elemente.
Câinii miros în așa fel încât aerul este împins către nări când expiră. Într-un experiment recent, oamenii de știință au reușit să reproducă această abilitate. Când un detector de chimicale a fost echipat cu un instrument care l-a lăsat să miroasă ca un câine, a devenit mai bun la depistarea explozibilului TNT, potrivit celor de la Popular Science.
Nasul canin poate depista mirosuri de la distanțe de la care oamenii nu le pot detecta. De asemenea, e echipat cu sute de milioane de receptori olfactivi față de noi. Experții sunt de părere că e important și ce se întâmplă în afara nasului unui câine, de asemenea. Pentru a examina aerodinamica, experții de la National Institute of Standards and Technology din Gaithersburg, Maryland au făcut un model 3D al nasului unei femele Labrador. Botul a fost reprezentat de un dispozitiv cu cilindru și piston, care a putut mima inhalările și expirările.
Apoi, cu ajutorul unei tehnici numită imagerie schlieren, cercetătorii au văzut cum sunt împinși vaporii de aer. Câinii miros de cinci ori pe secundă, iar modul în care o fac pare să fie de parcă ar avea o capacitate infinită a plămânilor. Detectorul fals s-a dovedit un succes din acest punct de vedere, fiind de 16 ori mai eficient la depistarea TNT-ului când a respirat ca un câine față de cum ar fi fost dacă ar fi inhalat normal.
Experții au mers mai departe și au creat două nări similare celor canine, pe care ar vrea să le facă disponibile comercial, astfel încât să poată fi aplicate pe un detector de chimicale obișnuit. Testele au arătat că, cu cât te afli mai departe de sursa de vapori, cu atât e mai eficient detectorul.