30 aug. 2016 | 15:39

NASA a făcut pentru prima oară teste ADN în spațiu

ACTUALITATE
NASA a făcut pentru prima oară teste ADN în spațiu

Echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale tocmai a făcut un pas mare înainte, cu scopul de a face laboratorul spațial ceva mai sigur pentru „musafiri”.

Pentru prima oară, astronauții NASA au reușit să secvențieze ADN în microgravitație. Experimentul a fost un test pentru a verifica dacă un instrument pentru secvențierea ADN-ului, numit MiniION, ar putea funcționa în orbită. Aparent, funcționează. Mostrele testate la bordul ISS au indicat aceleași rezultate precum cele realizate în cadrul unui grup de control de pe Terra. Planul e ca, după alte serii de teste reușite, astronauții să folosească instrumentul pentru a testa microbii de pe suprafața ISS.

Stația Spațială Internațională e un spațiu închis, ceea ce înseamnă că favorizează dezvoltarea organismelor nedorite, care ar putea reprezenta potențiale pericole. Cei de la NASA au spus că au găsit, ocazional, ciuperci care trebuiau testate. În mod normal, trebuiau trimise pentru analiză pe Terra, dar un instrument de secvențiere în orbită poate determina mult mai repede și eficient dacă microbii sau ciupercile reprezintă o amenințare pentru sănătatea membrilor echipajelor. Potrivit Engadget, secvențiatorul poate fi folosit și pentru a verifica dacă sistemul de apă funcționează cum trebuie.

NASA a spus că secvențiatorul va fi extrem de util în misiunile viitoare de pe Marte, care vor fi ceva mai durabile decât cele obișnuite. Desigur, trebuie să mai treacă prin multe teste prealabile. Poți afla mai multe informații despre reușita NASA și despre planurile viitoare din acest anunț oficial. De asemenea, clipul de mai sus explică pe scurt care e sensul testelor ADN în spațiu.