15 aug. 2016 | 12:04

Motivele științifice pentru care oamenii au nevoie de petreceri

ACTUALITATE
Motivele științifice pentru care oamenii au nevoie de petreceri

Ei bine, acest studiu s-ar putea să bucure mulți oameni, dintr-un motiv simplu: arată că oamenii au nevoie de petreceri, încă din cele mai vechi timpuri.

Oamenii de știință sugerează că aceste adunări în grupuri mai mici sau mai mari, animate de o mișcare ritmică colectivă, au fost pentru strămoșii noștri modalitatea prin care stabileau legături, comunicau și supraviețuiau. În plus, cei care posedau abilitatea de coordonare și ritm ar fi putut avea un avantaj în ceea ce privește evoluția. Ceea ce noi, oamenii moderni, înțelegem prin petrecut, reprezintă într-o oarecare măsură ceea ce sociologul francez Emile Durkheim numea „efervescență colectivă”.

Durkheim explica faptul că oamenii simt un soi de electricitate atunci când se află în contact cu alții. Senzația este apoi transmisă mai departe, iar oamenii vor simți un entuziasm emoțional colectiv, explică Paul Carls de la Universitatea din Montreal. De asemenea, petrecerile nu provin doar din comportamentul strămoșilor noștri, ci și din ritualurile religioase. Așa cum ritualurile străvechi aveau nevoie de un shaman care să creeze atmosfera respectivă, astăzi noi avem DJ-ul din club, spune Dimitris Xygalatas, antropolog la Universitatea din Connecticut, citat de Science of Us.

În 2006, un studiu realizat de cercetătorii de la University of Reading sugera că strămoșii noștri nu dansau pentru a se distra, ci pentru a supraviețui. Această activitate era o modalitate de a stabili relații, iar oamenii de știință au vrut să vadă dacă reprezintă și un avantaj în evoluție. Echipa a analizat ADN-urile dansatorilor înnăscuți și le-a comparat cu cele ale oamenilor cu „două picioare stângi”. Au descoperit că dansatorii au două gene legate de abilitățile de comunicare avansate. În plus, au un nivel mai mare de serotonină, adică au mereu o dispoziție mai bună.

În plus, strămoșii noștri dansau și pentru a atrage potențialii parteneri, acum 1,5 milioane de ani, explică Steven J. Mithen, arheolog la University of Reading. Desigur, acum nu mai e neapărat nevoie să mergem la petreceri și să ne arătăm mișcările de dans pentru a supraviețui sau pentru a ne găsi parteneri, dar cu siguranță ajută. În plus, dansul chiar ne face mai fericiți.