10 apr. 2016 | 13:55

Miza reală a extrădării lui Guccifer: cum a devenit un pion în campania electorală din SUA

ACTUALITATE
Miza reală a extrădării lui Guccifer: cum a devenit un pion în campania electorală din SUA

În urmă cu puțin timp, vă aduceam la cunoștință că hackerul român Guccifer ar urma să fie extrădat în Statele Unite ale Americii. Declarațiile unor oficiali americani pun pe jar presa din State, dar și opinia publică românească. 

Hackerul român Guccifer a devenit cunoscut după ce băgat spaima în mai multe vedete şi nume din politica românească şi internaţională.

Guccifer este cunoscut pentru faptul că a făcut publice o serie de auto-portrete realizate de fostul preşedinte american George W. Bush, că a arătat tuturor „flirturile“ dintre Corina Creţu, membră a Parlamentului European, şi Colin Powel, dar şi că a obţinut numeroase fotografii şi mesaje private ale unor vedete naţionale şi internaţionale.

De asemenea, Guccifer a fost acuzat accesarea corespondenţei private dintre Hillary Clinton şi a consilierei ei, Sidney Blumenthal. Tocmai din cauza spargerii corespondenţei de către Guccifer a ieşit la iveală că fostul secretar de stat a folosit un server privat de mail în timpul mandatului de la Casa Albă, căruia îi lipseau măsurile de securitate implementate pe conturile de mail ale oficialilor americani.

Cum Hillary Clinton este în cursa pentru președinția SUA, Guccifer ar putea fi folosit ca un pion în acest joc politic, potrivit News.ro.

Un fost expert în securitate cibernetică a precizat că extrădarea lui Guccifer ar putea să ajută FBI-ul să construiască un caz privind compromiterea securităţii serverului privat de mail al lui Hillary Clinton de către o a treia parte, care nu avea resursele sau sprijinul unor servicii de securitate precum cele din Rusia, China şi Iran.

”Proximitatea faţă de Sidney Blumenthal şi activitatea serverului privat de mail al lui Hillary Clinton înseamnă că momentul extrădării este mai mult de cât intrigant”, a precizat Ron Hosko, fostul asistent al directorului diviziei de investigaţii criminale din FBI.

Guccifer a fost prins pe 22 ianuarie 2014, după ce, timp de doi ani, a reuşit să îi păcălească pe agenţii FBI. „Îi aşteptam, dar şocul a fost foarte mare pentru mine. E greu să fii hacker, dar e şi mai greu să-ţi acoperi toate urmele“, a declarat Guccifer, pentru „New York Times“, din penintenciarul Arad. Acesta a fost extrădat în orașul Alexandria, din Virginia, și acum trebuie să ispăşească o sentinţă de şapte ani.

Lazăr a reuşit să spargă toate conturile ghicind parolele fiecărei persoane vizate, deci nu poate fi considerat chiar un hacker. În loc să folosească viruşi sofisticaţi sau alte unelte specifice infractorilor cibernetici, el căuta pe Internet cât mai multe informaţii despre ţintele lui, informaţii pe care le folosea pentru a răspunde întrebărilor de securitate necesare obţinerii unei parole.

„Trucul“ nu era unul nou pentru arădean. Lazăr a mai făcut puşcărie în 2011, după ce, sub pseudonimul „Micul Fum“, a accesat, în acelaşi fel, conturile personale ale unor vedete autohtone precum Bianca Drăguşanu, Laura Cosoi, Corina Caragea sau Dragoş Moştenescu.