03 oct. 2016 | 18:21

Misiune (aproape) imposibilă: de ce intimitatea pe Internet e ca Fata Morgana

OPINII
Misiune (aproape) imposibilă: de ce intimitatea pe Internet e ca Fata Morgana

Să-ți păstrezi o urmă de intimitate în mediul online este o misiune, dacă nu imposibilă, atunci foarte dificilă. În primul rând, pentru că singuri ne aşezăm în lumina reflectoarelor: toate informațiile pe care le dezvăluim de bunăvoie pe rețelele de socializare, pe diverse forumuri sau site-uri ne expun încet, dar sigur.

[related]

Iar pentru ce nu dezvăluim singuri, primim “ajutor” de la alții. Ai un cont de yahoo pe care îl foloseai și acum doi ani? Atunci sper că ţi-ai schimbat deja parola, pentru că 500 de milioane de conturi au fost sparte în 2014. Informațiile furate includ, în afara parolelor, date de naștere, numere de telefon sau alte adrese de e-mail.

Pe Internet, suntem toți expuși, de parcă am trăi într-o casă de sticlă sau în romanul “1984” al lui George Orwell. Orice am face, cineva “veghează”: fie că este o companie care vrea să-și crească profitul pe baza datelor cât mai personale pe care le colectează despre noi, pentru ca, ulterior, să ne vândă un produs mai scump, dacă accesăm Internetul de pe un iPhone sau Mac, fie un infractor cibernetic care urmărește datele noastre de card.

Nevoia de intimitate, de a avea un loc doar pentru tine nu este un moft și  nu vine doar dacă ai ceva de ascuns. Pur și simplu, este un drept pe care îl avem cu toții. Și dacă mie nu îmi este permis să accesez datele altcuiva – nici din punct de vedere moral, nici legal – nici altcineva nu trebuie să aibă acces la informațiile mele.

Programele de tip spyware sunt, poate, cea mai mare amenințare la adresa vieții private și a securității pe Internet. Ce fac ele? Înregistrează orice acțiune sau informație despre tine, fără ca tu să știi. Dacă unele dintre ele sunt inofensive și păstrează anonime informaţiile pe care le primesc, altele urmăresc să îți fure datele personale – de exemplu, cele de card. O parolă bună și mai multă atenție te pot ajuta să eviți un program malware, de multe ori, dar în astfel de cazuri ai nevoie de anti-virus şi anti-spyware.

Realitatea este că am ajuns într-o etapă în care nu se mai pune problema dacă îți vor fi furate datele personale, ci doar când se va întâmpla acest lucru. Știu, nu sună prea bine, dar nu împușcați emisarul ☺! Întotdeauna există și o veste bună: putem lua câteva măsuri, ca să ne limităm expunerea pe Internet:

  1. Contrar zicalei binecunoscute, caută întotdeauna la dinți calul de dar – mai exact, dacă primești wi-fi într-un loc în care nu te așteptai sau un program gratuit, din senin, păstrează-ți o doză de circumspecţie! Cel mai probabil, ceva nu e în regulă.
  2. Folosește autentificarea “two-factor” și parole greu de spart, ca să diminuezi riscul de a-ți fi accesate datele personale.
  3. Alege setări stricte de confidenţialitate pe reţelele de socializare şi încearcă, pe cât posibil, să nu pui foarte multe informaţii personale pe astfel de site-uri. Cu toate măsurile de precauţie, îmi pare rău să spun că simpla ta prezenţă acolo va atrage companii care vor să-ţi vândă ceva.
  4. Şterge istoricul de navigare pe Internet (Tools – Options – Delete history). Aceste informaţii vor fi şterse din calculatorul tău, însă vor rămâne înregistrate la furnizorul de Internet.
  5. Nu permite computerului să completeze în mod automat date şi să reţină parole.
  6. Încearcă să limitezi informaţia pe care o faci publică despre tine pe Internet şi să separi viaţa profesională de cea personală. “Orice spui poate şi va fi folosit împotriva ta” se aplică perfect şi în mediul online, pentru că el nu uită niciodată.
  7. Ai grijă ce aplicaţii descarci! Unele pot ascunde programe malware create pentru a te spiona şi a-ţi fura datele, mai ales dacă nu le-ai găsit în magazinele oficiale, ca Google Play sau App Store.

Sfaturile acestea te ajută să fii cu mai mulţi paşi înaintea milioanelor de utilizatori care nu fac nimic pentru a se proteja şi să nu cazi tu victimă infractorilor cibernetici sau a celor care vor să se folosească, într-un fel sau altul de informaţiile tale.  Nu îţi pot garanta, însă, o viaţă privată pe Internet, care rămâne ca perfecţiunea: te poţi apropia de ea, dar e greu să o atingi ☺.

Ștefan Tănase este Senior Security Specialist în cadrul Kaspersky Lab. Când nu se luptă cu viruși, ne învață cum să navigăm în siguranță. vezi toate articolele