Miliardarii convinși că trăim într-o simulare a realității vor să scăpăm din ea cu ajutorul științei
Câțiva dintre cei mai bogați oameni din lume sunt siguri că trăim într-o simulare computerizată a realității, iar lucrurile nu se opresc aici: aceștia dau mulți bani oamenilor de știință pentru a găsi o modalitate de a ne scoate din ea.
Chiar și o analiză a Băncii Americii, publicată luna trecută, arată că șansele să trăim într-o lume fictivă de tipul Matrix se ridică la 50%. Aparent, mulți moguli tech din Silicon Valley au căpătat un soi de obsesie pentru această ipoteză, potrivit lui Tad Friend de la The New Yorker. Unul dintre oamenii respectivi ar putea fi Sam Altman, șeful Y Combinator, care contribuie la dezvoltarea companiilor cu potențial din domeniul tehnologiei.
Și Elon Musk a dezbătut această variantă. Acesta a spus recent că șansele să nu trăim într-o simulare pe computer e de unu la un miliard. Părintele Tesla ar fi ajuns la această concluzie în urma unei discuții despre avansarea uimitoare a tehnologiei, care, în viitorul apropiat, ne va face să nu mai deosebim virtualul de real. Dacă acest lucru se întâmplă, nu există niciun motiv să credem că acest lucru nu s-a mai întâmplat și în trecut, coordonat de o civilizație superioară.
Dacă nu trăim într-o simulare, omenirea își va cunoaște sfârșitul la un moment dat, așa că poate varianta existenței în Matrix ne avantajează mai mult. Altman pare să fie în asentiment cu Musk, povestind pentru New Yorker că se teme de faptul că dispozitivele care ne înconjoară ar putea duce la extincția conștiinței din Univers. Din punctul său de vedere, cea mai bună variantă ar fi cea în care oamenii și computerele se unesc până în punctul în care creierul uman va fi încărcat în cloud.