07 iun. 2016 | 13:25

Microsoft v-ar putea transforma fotografiile în povești animate

ACTUALITATE
Microsoft v-ar putea transforma fotografiile în povești animate

Un nou algoritm de inteligență artificială creat de Microsoft s-ar putea să facă minuni în ceea ce privește transpunerea fotografiilor din vacanță în povești animate sau scurt metraje.

Având în vedere ușurința cu care imortalizăm fotografii cu telefonul sau un aparat foto digital, după o excursie sau o vacanță în occident sau pe meleaguri mioritice, numărul imaginilor cu care ne întoarcem acasă este imens. Urmarea acelei cantități semnificative de conținut digital este că rareori ne mai uităm la toate. În plus, nici măcar nu mai pierdem timp sortându-le.

Din fericire, problema detaliată mai sus este de natură universală, iar un grup de cercetători de la Microsoft speră să facă ceva în legătură cu asta. Nu de alta, dar toate acele fotografii puse laolaltă spun o poveste dacă sunt aranjate în ordinea care trebuie.

Proiectul celor de la Microsoft Research pe marginea acestui subiect constă într-un algorim avansat de inteligență artificială transpus într-un produs software capabil să citească și să interpreteze conținutul tuturor imaginilor voastre. Rezultatul final va fi un colaj sau scurt metraj animate cu un început și un sfârșit ce pare foarte apropiat de o poveste.

,,Scopul este să conferim acestui algorim de inteligență artificială o inteligență cât mai apropiată de cea umană, pentru a-l ajuta să înțeleagă lucrurile într-un mod cât mai abstract – ce înseamnă să fii amuzant, de speriat, ciudat sau interesant. Oamenii au dat mai departe poveștii de zeci de mii de ani, folosindu-le pentru a transmite simțul nostru moral, strategii și inteligență. Punând accent pe spunerea de povești, sperăm să ajutăm algoritmii de inteligență artificială să înțeleagă concepte umane într-un mod sigur și benefic pentru rasa umană, mai degrabă decât să-i învățăm cum să ne învingă.” La ora actuală, produsul nu este foarte apropiat de o versiune finală, dar intențiile din spate sunt lăudabile, iar Margaret Mitchell, unul dintre cercetătorii responsabili de proiect, este foarte încântat de direcție.

În altă ordine de idei, Google Photos deja face o treabă foarte bună în a sorta imagini și a genera o poveste printr-o rețea neurală, dar algoritmul de inteligență artificială al Microsoft s-ar putea să ducă întregul concept la un cu totul alt nivel.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele