20 ian. 2016 | 14:46

Microsoft donează echivalentul unui miliard de dolari în servicii de cloud ONG-urilor

ACTUALITATE
Microsoft donează echivalentul unui miliard de dolari în servicii de cloud ONG-urilor

Nimeni din America nu dă bani cuiva în mod direct, mai ales când vine vorba de sume atât de mari. Totuși, printr-un gest filantropic, Microsoft a decis să ofere servicii de cloud în valoare de un miliard de dolari unui număr de 70.000 de ONG-uri și 900 de cercetători universitari. 

Microsoft este o companie care nu s-a dat înapoi de la gesturi filantropice încă de pe vremea lui Bill Gates. Acum doi ani, de exemplu, Microsoft a făcut reduceri substanțiale la Windows pentru școlile din America, iar de data aceasta, Microsoft a preferat să ofere servicii gratuite în loc de bani.

Totuși, motivul pentru care Satya Nadella a decis să ofere servicii gratuite unui număr atât de mare de ONG-uri și profesori universitare este destul de banal: ”cloud cumputing-ul este o resursă vitală care ne ajută să rezolvăm problemele lumii.” Aparent aceste probleme ale lumii sunt în curs de rezolvare de către ONG-urile și universitățile cărora Nadella le-a donat un spațiu considerabil în cloud.

Declarațiile oficiale oferite de Brad Smith, Președintele Microsoft sunt spuse cu același limbaj corporatist tipic ”Save the World” ca cel al lui Nadella: ”Serviciile de cloud pot oferi informații noi prin metode care să ofere noi viziuni ce duc la adevărate descoperiri, nu doar pentru știință și tehnologie, ci și atunci când ne referim la întreaga gamă de provocări sociale, incluzând o mai bună livrare a serviciilor umane.”

Printre aceste servicii de cloud oferite de către Microsoft e inclusă și suita Microsoft Azure, un sistem de servere virtuale care permite clienților nonprofit din întreaga lume să-și ruleze aplicațiile pe infrastructura Microsoft.  De asemenea, cei implicați în acest program de servicii de cloud la liber vor putea beneficia de versiunea extinsă a programului Office 365 Nonprofit ce include aplicații precum Outlook, Word, Excel și PowerPoint.

E interesant de văzut care sunt scopurile finale ale Microsoft atunci când oferă ceea ce e de fapt o bază imensă de date controlată de Redmond a tuturor informațiilor stocate de ONG-uri ce pot, sau nu pot, fi prietenoase Washington-ului. Evident, teoria conspirației trebuie evitată, însă un sistem de stocare, fie el și pe cloud este locul unde ajung de cele mai multe ori  secretele oamenilor.