08 mai 2016 | 15:16

Metoda sigură prin care îți poți ascunde fișierele în Windows

ACTUALITATE
Metoda sigură prin care îți poți ascunde fișierele în Windows

În cazul în care vreți să ascundeți unele fișiere, puteți apela la o metodă sigură și foarte ușoară.

Nu mai este un secret pentru nimeni în ziua de azi cât de ușor poate fi dezvăluit un fișier ascuns în Windows. În ultima versiune, de exemplu, un utilizator nu trebuie decât să facă click pe View și apoi pe Options pentru a avea acces la setări. Acolo, în secțiune View, se regăsește opțiunea care permite afișare folderelor ascunse. În aceste condiții, este nevoie de o metodă mai sigură și accesibilă tuturor utilizatorilor.

Din fericire, aceasta este disponibilă în Windows și este accesibilă oricui este dispus să scris o comandă foarte scurtă în ”cmd.exe”. Pentru a-l porni, apăsați R în timp ce țineți apăsat e butonul Windows. După aceea scrieți cmd.exe și apăsați Enter. Aici va trebuie să introduceți comanda pe care am menționat-o mai devreme, similară celei pe care o puteți vedea ma jos.

attrib +s +h C:\Users\Bogdan\Desktop

Desigur, adresa aceea este doar un exemplu. Nu este indicat să ascundeți un fișier care se găsește chiar pe desktop. Astfel, adresa dintre ghilimele trebuie înlocuită cu cea a fișierului pe care doriți să-l ascundeți.

Despre ce este vorba aici, mai exact? Cu ajutorul comenzii ”attrib”, ați stabilit că fișierul respectiv este important pentru buna funcționare a sistemului de operare. În caseta în care puteți selecta afișarea fișierelor ascunse mai este o opțiune, numită ”Hide protected operating system files” (ascunde fișierele de sistem protejate). În cazul în care aceasta este bifată, fișierul va fi ascuns și nu va fi afișat decât în cazul în care cineva elimină bifarea.

Metoda este mai eficientă decât cea clasică întrucât, de cele mai multe ori, utilizatorii curioși nu iau în calcul și faptul că cineva ar fi putut ascunde un fișier prin includerea acestuia în rândul celor importante pentru sistem.