23 mart. 2016 | 16:36

Știința te ajută să mergi pe apă și clipul acesta o demonstrează

ACTUALITATE
Știința te ajută să mergi pe apă și clipul acesta o demonstrează

Mersul pe apă, sau pe orice alt lichid de altfel, este un mit ancestral al omenirii. A face așa ceva a fost mereu un act din domeniul fantasticului, un semn al mesianismului.

Deși Iisus nu a ajuns în Kuala Lumpur, un grup de tineri din Malaezia finațați de o bancă locală au demonstrat că minunile se pot întâmpla în realitate, cu puțină știință.

Folosind un lichid nenewtonian făcut din amidon și apă, tinerii din Kuala Lumpur au reușit să atingă performanța ”hristică” de a merge pe un lichid compus parțial din apă.

Bazinul în care a avut loc ”minunea” a fost umplut cu 8.000 de metri cubi de ”oobleck”. Acest lichid nenewtonian, nu respectă proprietățile clasice ale lui Newton asupra lichidelor asupra vâscozității. Pentru fluidele newtoniene, există o variație liniară între tensiunea tangențială și viteza de deformare. Pentru fluidele nenewtoniene, această variație este curbilinie. Anomaliile de la comportamentul newtonian se manifestă în diverse feluri: de exemplu, vîscozitatea nu este independentă de viteza de deformare sau relația între tensiunea tangențială și viteza de deformare este dependentă de timp.

Pe scurt, ”minunea” nu a fost făcută de acești tineri, ci de știință și niște chimiști extrem de inventivi.

Chiar dacă iluzia este extrem de atrăgătoare, lichidul vâscos și albicios nu o să păcălească pe nimeni că este doar apă, așa că recordul unic în istorie de a merge pe apă pură rămâne în continuare nebătut după 2.000 de ani.