02 mart. 2016 | 14:38

Mercedes ar putea deschide o a doua fabrică în România

ACTUALITATE
Mercedes ar putea deschide o a doua fabrică în România

După succesul primei fabrici Mercedes din România, la Sebeș, gigantul german ia în considerare deschiderea unei a doua uzine.

Grupul Daimler este unul dintre cele mai de succes concerne auto din lume. După ce a reușit să se țină departe de întreg scandalul care a învăluit Volkswagen, șefii Daimler au decis să facă pași rapizi în direcția dezvoltării de mașini electrice de lux, pregătind chiar o posibilă colaborare cu Google în perspectiva unui viitor model de autoturism autonom.

Cum gigantul german face afaceri anuale de 130 de miliarde de euro, grupul Daimler intenționează să facă din Mercedes-Benz marca numărul unu în segmentul premium și să detroneze succesul competitorilor de la BMW.

În acest sens, este clar că Daimler vizează deschiderea de facilități de producție în țări unde forța de muncă este ieftină iar infrastructura este într-o oarecare măsură solidă. Surprinzător, printre țările luate în considerare de germani este și România, tocmai datorită succesului pe care l-a avut fabrica din Sebeș în producția de cutii de viteze.

Conform Ziarul Financiar, Dieter Zetsche, preşedintele CA al Daimler AG a spus că: „Decizia privind o nouă uzină este un proces foarte raţional în care com­parăm toate aspectele legate de nivelul edu­caţional, disponibilitatea forţei de muncă, logistică, infrastructură, cât de uşor este să faci afaceri în acea ţară, dis­tan­ţa faţă de furnizori şi clienţi. Ro­mâ­nia poate fi o soluţie. În România avem o experienţă pozitivă datorită fabricii de cutii de viteze, care este una foarte bu­nă. Şi reprezintă un avantaj pentru Ro­mânia  faptul că avem acolo o uzină pen­tru cutii de viteze“

În 2013, grupul Daimler a investit în fabrica de la Sebeș 300 de milioande de euro în vederea producției de cutii automate de viteze 9G Tronic, piese care au o cerere considerabilă în interiorul firmei, fiind prezente pe mai toate modelele Mercedes.

De asemenea, Mercedes vizează și alte țări care să intre în planul său de extindere la nivel global.

„Pentru un număr de ani am putut creşte rapid în lume, şi am beneficiat de aceste momente. Noi deja producem dincolo de capacitatea tehnică pe care o avem instalată prin schimburi supli­men­tare, iar la un moment dat vom ajun­ge într-un punct în care vom avea ne­voie din nou de capacitate supli­men­tară de producţie. Acum extindem în Brazilia, Africa de Sud şi alte ţări, în China spre exemplu. Dar va veni mo­mentul în care vom avea nevoie de o no­uă uzină şi la nivel european. Este puţin probabil să adăugăm capacitate supli­mentară de producţie în Germania de­oarece nu de acolo vine creşterea“, a spus Zetsche.