Un medicament nou arată că poate încetini avansarea sclerozei multiple
Un nou medicament este pe cale să intre în luptă cu scleroza multiplă, iar testele pe oameni ale acestuia au arătat progrese notabile.
Efectul medicamentului nu este foarte mare, dar pentru o boală care s-a dovedit atât de rezistentă la tratament, în trecut, orice beneficiu este un pas înainte. Într-un studiu separat, medicamentul denumit ocrelizumab a depășit medicamentele deja existente pentru pacienții care suferă de scleroză multiplă, potrivit iflscience.com.
Toate formele de scleroză multiplă apar atunci când sistemul imunitar nu funcționează corect, atacă tecile de mielină care protejează nervii și care interferează cu transmiterea impulsurilor în sistemul neuronal. Pacienții cu scleroză multiplă primară gravă, aproape întotdeauna au o stare care se tot înrăutățește, în timp ce, așa cum și numele i-o spune, scleroza multiplă recurent remisivă poate oferi persoanelor bolnave un relief între atacuri.
Imunoterapia a demonstrat că reduce frecvența și severitatea atacurilor pentru persoanele cu scleroză multiplă recurent remisivă, dar nu este, în general, recomandată persoanelor cu forma agresivă a bolii primare.
Un document publicat în New England Journal of Medicine arată că ocrelizumbul fost dat la peste 500 de oameni cu scleroză multilplă progresiv primară. Acest medicament epuizează celulele B, care exprimă CD20 (o fosfoproteină activat-glicolizată, prezentă pe suprafața tuturor celulelor B) și care reprezintă cel puțin o mică parte din atacul sistemului imunitar asupra mielinei. Cu toate că medicamentul ar putea lăsa organismul să fie mai puțin capabil în lupta împotriva infecțiilor – cu care se luptă celulele B – acesta ar putea fi un preț care merită plătit de persoanele care suferă de scleroză multilplă.
Dintre cei 488 de pacienți cu scleroză multiplă progresivă primară la care li s-a dat ocrelizumab, 101 au murit sau s-au retras înainte de sfârșitul procesului, dar acest număr este mai mic decât restul de 244 de oameni care au primit placebo. O treime dintre cei 244 de oameni nu au terminat procesul, iar cei care au luat medicamentul au obținut rezultate mai bune în ceea ce privește boala, în comparație cu cei aflați în grupul de control.