18 mart. 2016 | 13:50

Materialul care ar putea înlocui cimentul va fi printat 3D

ACTUALITATE
Materialul care ar putea înlocui cimentul va fi printat 3D


Oprirea efectelor devastatoare ale încălzirii globale e, fără îndoială, una dintre cele mai mari provocări la ora actuală.

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii din California, SUA, au găsit o metodă care urmează să fie folosită pentru a reduce cantităţile extrem de mari de dioxid de carbon eliberate în atmosferă, ca urmare a activităţii termocentralelor, potrivit IFL Science.

Specialiştii americani plănuiesc să transforme substanţa toxică într-un nou tip de material de construcţie, fabricat cu ajutorul unor imprimante 3D. Produsul a fost numit sugestiv CO2NCRETE, iar cercetătorii cred că poate lua locul cimentului. „Cu ajutorul acestei tehnologii, vom putea transforma dioxidul de carbon într-un material util. Sperăm nu numai că vom capta cât mai mult gaz, ci şi că vom utiliza depozitele obţinute, pentru a înlocui cimentul folosit în domeniul construcţiilor”, a declarat profesorul J.R.DeShazo.

Dacă ne gândim că peste 30% din totalul emisiilor de dioxid de carbon sunt produse ca urmare a activităţii termocentralelor, această soluție s-ar putea dovedi chiar ingenioasă. Prin urmare, fabricarea materialului CO2NCRETE va ajuta, în mod semnificativ, reducerea nivelului acestor emisii, la scară globală.

„Ne concentrăm eforturile în scopul de a utiliza dioxidul de carbon ca pe o resursă, una care ar putea fi reutilizată în mod constant. După cum bine ştim, în urma producerii cimentului rezultă dioxid de carbon. Noi l-am putea folosi pentru a crea un material de construcţie care îl va putea înlocui pe cel dintâi”, a explicat cercetătorul Gaurav Sant. Deocamdată, CO2NCRETE a fost testat doar în interiorul unui laborator. Eforturile oamenilor de ştiinţă nu se opresc, însă, aici, deoarece ei intenţionează să producă noul material la scară industrială.