03 apr. 2016 | 09:52

Matematicienii arată, în sfârșit, cine e personajul principal din Game of Thrones

ENTERTAINMENT
Matematicienii arată, în sfârșit, cine e personajul principal din Game of Thrones

Dacă ești fan al serialului Game of Thrones sau a seriei de cărți A Song of Ice and Fire, știi că în universul creat de George R. R. Martin sunt multe personaje cu legături complicate între ele.

Și totuși, cine e personajul principal? Povestea pare să se învârtă în jurul familiei Stark (sau a părții care e încă în viață), iar cel mai des apar Arya, Sansa, Cercei, Jon Snow și Daenerys. Înaintea lor, primeau la fel de mult timp în lumina reflectorului și Ned și Rob Stark. Matematicienii au creat un algoritm pentru a calcula cine joacă rolul vital în poveste, și sunt șanse mari să nu fie chiar personajele la care te-ai fi așteptat.

Potrivit cercetătorilor, cel mai influent personaj e Tyrion Lannister. La o cugetare mai profundă, realizezi că a fost implicat în majoritatea momentelor cruciale. Acum, e de partea lui Khalessi și toată lumea speră că el va fi cel care o va aduce victorioasă înapoi la Westeros.

Pentru a ajunge la această concluzie, Andrew J. Beveridge și Jie Shan de la Macalaster College din Minnesota au folosit a treia carte a seriei, A Storm of Swords, pentru a vedea care sunt personajele care apar cel mai des, și, de asemenea, pentru a stabili cât de strânsă e relația dintre ele. În final, a rezultat rețeaua de mai jos. Experții au folosit și PageRank, un algoritm folosit de Google în motorul de căutare, pentru a stabili cât de important e fiecare personaj în funcție de asociații lui, notează Science Alert.

Retea de personaje - Game of Thrones

Al doilea loc i-a fost acordat lui Jon Snow, care a fost, de asemenea, singurul care l-a bătut pe Tyrion la capitolul influență. Al treilea personaj influent a fost Sansa Stark, iar surpriza cea mai mare a fost în cazul ei, pentru că adesea a fost veriga slabă în situațiile-limită. Daenerys nu a primit un punctaj chiar mare în A Storm of Swords, din cauza izolării ei fizice în Essos. Totuși, a devenit mult mai importantă în următoarele cărți.

E amuzant să aplici regulile matematice pe un serial, dar o astfel de cercetare ar putea avea aplicații mult mai practice. Cum ar fi să îi ajute pe experții în securitate să investigheze rețelele de teroriști.