22 nov. 2016 | 15:29

Măsura controversată prin care francezii vor să lupte împotriva încălzirii globale

ȘTIINȚĂ
Măsura controversată prin care francezii vor să lupte împotriva încălzirii globale

Autoritățile franceze au decis de curând să interzică numeroase produse fabricate din plastic.

Țările din Uniunea Europeană apelează la diverse metode pentru a reduce poluarea. Desigur, există anumite situații în care măsurile adoptate de aceste state stârnesc controverse. Cu o astfel de situație se confruntă în prezent guvernul din Franța, care a decis să interzică din anul 2020 toate paharele, tacâmurile și farfuriile de unică folosință, în cazul în care acestea nu sunt fabricate din materiale ecologice.

După cum scriu și cei de la Independent, legea este o parte a planului numit ”Tranziția Energie pentru o Creștere Verde”, prin care francezii au de gând să contribuie într-un mod mai eficient la lupta împotriva încălzirii globale. Legea, care, după cum am spus, va intra în vigoare peste trei ani de zile, a reușit să atragă atenția multor organizații ale ecologiștilor. Dar în timp ce multe dintre acestea sunt de acord cu noile măsuri, altele susțin că legea încalcă regulile Uniunii Europene cu privire la libera circulație a mărfurilor pe teritoriul Uniunii.

Pack2Go Europe, de exemplu, este una dintre companiile care vor lupta împotriva legii, oficialii acesteia declarând că speră ca măsurile să nu fie adoptate și de alte statele europene. ”Îi cerem Comisiei Europene să facă ceea ce este corect și să ia măsuri legale împotriva Franței pentru încălcarea legilor europene. Dacă ei nu vor face asta, o vom face noi”, au menționat cei de la Pack2Go.

Compania este de părere că nu există în acest moment dovezi care să sugereze faptul că materialele ecologice sunt mai benefice decât celelalte soluții, astfel că interdicția ar putea avea numeroase efecte negative. În anul 2014, emisiile de CO2 au stagnat aproape complet, în creștere cu doar 0,5 la sută comparativ cu 2013. Având în vedere că emisiile globale de CO2 au crescut, în medie, cu circa 4 la sută pe parcursul ultimului deceniu, în acest context încetinirea este o realizare remarcabilă.