Mașinile autonome își îmbunătățesc performanțele cu ajutorul GTA
Mașinile autonome sunt din ce în ce mai aproape de a ajunge pe străzile orașului în care vă aflați, deși momentan, se află într-un proces de îmbunătățire a performanțelor și finisare a abilităților.
Majoritatea dezbaterilor ce legau jocurile video de manifestări violente în lumea reală porneau de la seria Grand Theft Auto a celor de la Rockstar Games. Pe de altă parte, au existat cei care au văzut beneficii semnificative desprinse din aceleași titluri. Cea mai recentă dovadă a faptului că seria GTA este mult mai utilă decât pare la prima vedere a fost atestată de un grup de cercetători de la Universitatea Darmstadt din Germania în colaborare cu centrul de cercetare Intel Labs.
În cadrul unui proiect destul de curajos, cele două instituții și-au unit forțele pentru a ajuta mașinile autonome să-și îmbunătățească abilitățile de navigație folosind traficul de pe străzile din Grand Theft Auto. Ideea inițială pentru a atinge același scop implica utilizarea unor algoritmi de inteligență artificială și rețele neurale. Acele soluții însă, necesită un volum semnificativ de date, iar tipul specific de informații necesare nu poate fi găsit prea ușor.
În final, având în vedere dimensiunea vastă a rețelei de șosele din GTA, nu a durat foarte mult până când cineva a venit cu ideea utilizării jocului pentru scopul detaliat mai sus. Luând în calcula varietatea foarte mare de elemente din universul virtual al Grand Theft Auto, drumurile, obstacolele și pietonii din joc sunt ideale pentru substituirea versiunilor reale în mintea unei mașini autonome. Mai mult decât atât, primele rezultate ale experimentului confirmă că jocurile ,,sunt aproape la fel de bune, uneori chiar mai bune” decât experimentele din lumea reală.
În practică, cercetătorii au creat o aplicație software ce poate identifica obiectele din universul GTA, precum străzi, obstacole, semne de circulație. Ulterior, folosind baza de date generată în această manieră, pot învăța mașinile autonome să facă diferența între pietoni și alte obiecte ce pot fi întâlnite în trafic. Momentan nu se știe cât de eficientă va fi o astfel de metodă pe termen lung, dar important este că, cel puțin momentan, pare să funcționeze.