Mașinile autonome ar putea fi perfecte pentru teroriști
Mașinile fără șofer se numără printre cele mai importante invenții din ultimii ani. Ne pot îmbunătăți considerabil viețile și ne vor ajuta să ne deplasăm mai sigur, mai rapid și mai eficient. Totuși, ele ar putea fi folosite și împotriva noastră, iar departamentul de justiție al SUA investighează și această latură a tehnologiei.
La fel cum un cuțit este doar o unealtă cu scopuri multiple – unele mai sinistre decât altele – așa s-ar putea zice și despre mașinile autonome. Departamentul de justiție american a instituit o echipă al cărei scop este să studieze problemele pe care le-ar putea provoca mașinile fără șofer când vine vorba despre siguranța națională.
Mașinile autonome nu sunt singurele care sunt verificate de acest nou grup. Membrii au sarcina de a analiza și echipamentele medicale conectate la internet, dar și restul obiectelor care alcătuiesc Internetul Tuturor Lucrurilor.
Americanii sunt îngrijorați – pe bună dreptate – că grupurile teroriste s-ar putea folosi de hackeri pentru a periclita viețile unor persoane.
Proiectul a fost anunțat abia acum, dar echipa este activă de aproximativ șase luni. Potrivit oficialilor, între 5 și 10 persoane se ocupă de găsirea vulnerabilităților mașinilor autonome și obiectelor conectate la Internet.
Un exemplu dat de autorități a fost cel atentatului din Nisa, în urma căruia 86 de persoane și-au pierdut viața. Un camion autonom ar putea fi folosit în scopuri similare și ar fi mult mai greu de oprit.
Cu toate că numărul accidentelor auto ar scădea considerabil odată ce mașinile vor fi mai inteligente, hackerii găsesc metode de a sparge modelele actuale care dispun de funcții de pilot automat sau de alte dotări smart.
De exemplu, în luna iulie a anului 2015, Fiat Chrysler a rechemat 1,4 milioane de vehicule pentru a face o reinstalare de software după ce o revistă a arătat cât de ușor putea fi spart sistemul.
Alături de membri ai guvernului lucrează și experți din industrie, pentru ca Internetul Lucrurilor și mașinile autonome să devină considerabil mai sigure.