Mark Zuckerberg și soția sa donează trei miliarde de dolari pentru eliminarea bolilor

Mark Zuckerberg și soția sa donează trei miliarde de dolari pentru eliminarea bolilor

Asociația Chan Zuckerberg Initiative, fondată de CEO-ul Facebook și de soția acestuia, și-a propus un scop cel puțin măreț: să contribuie activ la eliminarea bolilor.

Aceștia au anunțat în mod oficial că vor dona trei miliarde de dolari pentru a transforma această ambiție în realitate, în următorii zece ani. Declarația vine într-un moment în care, în România, oameni fără niciun fel de calificare medicală îi pot convinge pe alții că boli precum cancerul se pot vindeca de la sine.

Primul pas al Chan Zuckerberg Initiative e o investiție de 600 de milioane de dolari într-un proiect numit Biohub, care se va concretiza într-un centru independent de cercetare localizat în cadrul Universității din California. Acolo, se va lucra la instrumente pentru tratarea bolilor. „Eu și Mark am petrecut ultimii doi ani vorbind cu oameni de știință, de la laureați ai Premiului Nobel la absolvenți de facultate. Credem că viitorul pe care îl vrem pentru copiii noștri este posibil. Am setat un țel: putem vindeca toate bolile pe durata vieții copiilor noștri? Asta nu înseamnă că nimeni nu se va îmbolnăvi niciodată. Dar înseamnă că copiii noștri și copiii lor s-ar putea îmbolnăvi mult mai puțin. Eu și Mark credem că e posibil să înfăptuim asta”, a spus Chan, într-un discurs emoționant la UCSF, citată de The Verge.

În continuare, Zuckerberg și-a anunțat intenția de a investi în inteligențe artificiale pentru o mai bună înțelegere a creierului uman și dezvoltarea capacității de învățare a mașinăriilor astfel încât să poată analiza genomul cancerului, cipuri care să poată diagnostica orice boli infecțioase și monitoare pentru fluxul sanguin care să poată depista boli în fază incipientă.

Eforturile vor fi conduse de Dr. Cori Bargmann, specialist în neurologie, iar Biohub va fi condus de Joe DeRisi, profesor la UCSF, și de Stephen Quake, biofizician și bioinginer la Stanford. Unul dintre primele proiecte Biohub va fi dezvoltarea unui atlas al celulelor, care să expună localizarea exactă și proprietățile moleculare ale fiecărei celule din corp. Apoi, va fi disponibil pentru toată comunitatea științifică în mod gratuit. Se estimează că în corpul uman sunt aproximativ 300 de tipuri de celule, dar e foarte posibil să fie chiar și mai multe de atât.

Una dintre surprizele conferinței a fost Bill Gates, care a aplaudat eforturile lui Zuckerberg și ale soției sale, declarând că „avem nevoie de mai multă știință”. Gates și soția sa, sunt, la rândul lor, preocupați de eradicarea bolilor și au depus eforturi pentru eliminarea poliomielitei şi malariei.

Citește și: