Mai precis decât testele ADN: am putea fi identificați după un singur fir de păr
Proteinele din firele de păr s-ar putea dovedi la fel de eficiente precum testele ADN în identificarea persoanelor, arată un nou studiu.
În prezent, în medicina legală și arheologie sunt folosite, pentru identificare, mostre de ADN, care știm deja că sunt unice în cazul tuturor indivizilor. Totuși, structura ADN-ului poate fi afectată de factori chimici și de mediu, fapt care, în timp, ar limita utilitatea sa. Experții cred că proteinele sunt mai stabile decât ADN-ul și pot avea variații unice în cazul fiecărui om.
Glendon Parker și echipa sa de la ”Lawrence Livermore National Laboratory”, au identificat 185 de markeri proteici în firul de păr uman, dar specifică în studiu că ar putea exista mult mai mulți de atât. Apoi, au vrut să afle dacă proteinele respective pot fi utile pentru identificarea oamenilor. Studiile au fost realizate pe șase indivizi decedați în urmă cu peste 250 de ani, iar reușita în identificarea lor demonstrează că descoperirea celor de la Lawrence Livermore National Laboratory e relevantă.
Un alt avantaj incontestabil ar fi timpul scurt, necesar pentru analiza probelor, solicitând doar două zile și jumătate. Cercetătorii estimează că cei 185 de markeri proteici descoperiți ar fi suficienți pentru a alcătui un model unic, astfel încât un individ să poată fi identificat dintr-un segment de un milion de persoane.
Autorii studiului speră ca în final să realizeze un set de markeri proteici suficient pentru a deosebi un individ din întreaga populație a lumii pe baza unui singur fir de păr, iar tehnica să devină o unealtă de bază în arsenalul criminaliștilor. Studiul a fost publicat în revista PLOS One.