Știința dovedește că bătaia nu e ruptă din Rai
Un obicei practicat de mii de ani este pus acum sub semnul întrebării de oamenii de știință.
Cea mai mare parte a părinților și-au lovit măcar o dată copiii pe parcursul timpului. Pedepsirea fizică a celor mici, după cum scrie și site-ul Vox, este un obicei practicat de mii de ani de adulți și chiar încurajat de unii. Cu toții știm zicala ”bătaia e ruptă din Rai”. Iar un studiu efectuat anul trecut în Statele Unite a scos la iveală faptul că aproximativ 45% dintre părinți și-au pălmuit copiii măcar o dată.
Însă cercetătorii sunt acum de părere că asemenea acțiuni nu sunt deloc benefice pentru cei mici. Într-un studiu publicat recent, Elizabeth Gershoff susține că, după ce a analizat 75 de studii diferite, care au implicat în jur de 161.000 de copii, nu a găsit niciun indiciu care ar sugera că bătaia ar ajuta în vreun fel. De fapt, violența de acest fel este asociată, mai degrabă, cu agresivitatea, comportamentul antisocial și probleme mentale în rândul celor mici.
Într-adevăr, cercetătorii nu pot efectua experimente în cadrul cărora copiii să fie loviți. Iar bătăile ar putea să fie consecințe ale comportamentului și nu invers. Însă Gershoff este de părere că acestea nu aduce vreun beneficiu pe termen lung și a discutat pe marginea acestui subiect cu un jurnalist de la Vox.
După părerea ei, deși este gravă, pălmuirea copiilor este forma de violența, iar asta schimbă relația cu părinții. De asemenea, le-ar putea da de înțeles copiilor că pot lovi pe cineva dacă au puterea necesară. Prin urmare, Gershoff susține că nu ar trebui să ne mire faptul că asemenea copii sunt violenți, la rândul lor, cu alte persoane. Cât despre studiile propriu-zise, Gershoff a afirmat că, în primă instanță, îi întreabă pe părinți cât de des își lovesc copiii.
După aceea, analizează comportamentul acestora din urmă grație cu ajutorul unui raport efectuat de părinți, sau de profesori, sau prin supraveghere. Ulterior, încearcă să coreleze datele cu comportamentul. Cât despre toți cei care au fost pălmuiți când erau copii și au evoluat în mod normal, Gershoff spune că aceștia au reușit să facă asta în ciuda violenței și nu datorită acesteia.