07 ian. 2016 | 13:46

Locuințele viitorului ar putea fi construite din deșeuri, sub apă

ACTUALITATE
Locuințele viitorului ar putea fi construite din deșeuri, sub apă

Suprapopularea planetei duce la realizarea unor planuri de rezervă, iar aceste planuri de rezervă implică și lucruri mai puțin convenționale. De exemplu, un arhitect din Belgia a luat în calcul ideea ca locuințele viitorului să fie construite sub apă.

Viziunea arhitectului Vincent Callebaut poate sună utopic, însă planul acestuia pare să reprezinte o soluţie la aglomerarea planetei, fiind în acelaşi timp o variantă pentru cei care iubesc peisajele marine, scriu cei de la CNN. Arhitectul a făcut public un plan extrem de ambiţios, care prevede construirea unor eco-sate subacvatice, care ar putea găzdui până la 20.000 oameni fiecare. Proiectul se numește „Aequorea” și conţine o serie de reprezentări grafice, care înfăţişează clădiri imense, realizate în formă de spirale. Acestea se întind de la suprafaţa apei şi pot ajunge până la baza mării sau oceanelor, potrivit CNN.

Clădirile seamănă cu meduzele și ar fi construite din plastic, în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, o zonă de acumulare a unei cantităţi șocante de deşeuri. Aequorea ar avea laboratoare, birouri, hoteluri, terenuri de sport și ferme, clădirile ar avea cam 250 de etaje și ar fi la o adâncime de 1.000 de metri. Apa de mare ar fi desalinizată pentru a fi băută, microalgele ar fi folosite pentru reciclare, iar lumina ar fi asigurată prin bioluminiscență. Cei îngrijorați de efectele curenților puternici, furtunilor sau cutremurelor, ar trebui să stea calmi, căci geometria și structura turnurilor ar fi cât se poate de stabilă.