Julian Assange se lasă prins, dar cu o condiție

Julian Assange se lasă prins, dar cu o condiție

Vânat de zece ani de autoritățile britanice, suedeze și americane pentru scandalul Wikileaks, Julian Assange așteaptă mâine rezoluția ONU pentru a decide dacă se va lăsa arestat sau nu.

Scandalul Wikileaks a intrat în istorie ca fiind prima și cea mai mare breșă de securitate organizată de un om împotriva serviciilor secrete occidentale și a secretelor de stat deținute de mari țări din Vest, inclusiv America. După ce a fost fugărit prin lume timp de ani întregi, Assange se află acum ”exilat” în ambasada Ecuadorului din Londra, așteptând decizia ONU.

Acuzat de o serie de infracțiuni, inclusiv cea de viol, Assange s-a ferit de toate autoritățile occidentale de teama de a nu fi dat pe mâna americanilor. Culmea este că deși acesta se află acum baricadat în ambasada Ecuadorului din Londra, acesta s-a plâns Grupului de Detenție Arbitrară din cadrul ONU pe motiv că ar fi deținut ilegal în cadrul clădirii și că duce lipsă de aer proaspăt sau facilități medicale potrivite. În plus, se pare că acesta nu poate nici măcar să ceară azil în Ecuador pentru că legile britanice s-au schimbat într-atât de mult în ultimii ani încât e aproape imposibil să mai ceri azil politic sau să fii extrădat din Marea Britanie.

Rămânând practic fără nici o pârghie legală, Assange a declarat că ”dacă ONU va anunța mâine ca am pierdut procesul împotriva Marii Britanii și a Suediei, voi ieși din ambasadă mâine după-masă și mă voi lăsa arestat de autoritățile britanice, de vreme ce nu mai există altă cale legală de atac”. Totuși, acesta mai adăugă că ” pe de altă parte, dacă voi câștiga procesul iar părțile reprezentate de cele două state vor descoperi că au acționat ilegal și abuziv, mă aștept la returnarea imediată a pașaportului meu și încheierea oricăror alte tentative de a mă aresta”.

Verdictul final al Organizației Națiunilor Unite va fi dat mâine, Vineri, 5 februarie. BBC speculează că rezultatul ar putea fi unul favorabil lui Assange, dar e posibil ca influența politica a marilor state să nu-i permită să scape liber în urma scandalului Wikileaks, totul fiind stabilit maine. În orice caz, e impresionant că povestea lui Assange a durat 10 ani până să se finalizeze. În acest ritm, ne putem întreba cât va mai dura cazul lui Edward Snowden până să fie finalizat, asta dacă se va întâmpla vreodată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: