22 iun. 2016 | 11:18

Vânătorii de torrente: cum speră Japonia să reducă drastic pirateria online

ACTUALITATE
Vânătorii de torrente: cum speră Japonia să reducă drastic pirateria online

În speranța că va recâștiga o parte din banii pierduți din cauza pirateriei online, Japonia s-a decis să angajeze persoane responsabile de micșorarea pirateriei pentru manga și anime.

În urmă cu ceva timp, o nouă meserie a apărut în Japonia, vânător de piraterie. În contextul în care un sistem automat de detectare a pirateriei online s-a dovedit a fi destul de ineficient, autoritățile automate speră ca prin introducerea de oameni în ecuație să decelereze un pic ritmul cu care animațiile japoneze ajung ilegal pe internet.

Ideea din spatele acestui nou proiect nu este foarte complexă, dar pe termen lung, s-ar putea dovedi ca fiind eficientă. Practic, angajați pe acest post, vor petrece excesiv de mult timp online căutând pe forumuri, pagini de torrent și site-uri de streaming video orice urmă de manga și anime care a ajuns acolo fără drepturi de autor.

S-a decis implementarea acestei măsuri aparent arhaice după ce experții în piraterie au descoperit trucuri simple la care pot apela pentru a nu fi detectați de sisteme automate. Practic, era suficient să modifice un pic continutul video sau audio pentru ca un computer să nu găsească similarități evidente cu colecția de clipuri folosită ca referință. Aceleași practici nu vor funcționa la oameni.

Conform celor de la Motherboard, profitul intern brut al Japonie depinde într-o cotă importantă de exportul și distribuția de conținut animat. Legal, studiourile de animație din țară au început să publice lung metraje și seriale manga și anime pentru un public occidental, dar mulți internauți preferă în continuare calea pirateriei. Din acest motiv, anual, distribuția ilegală de animații japoneze ajunge să se reflecte în pierderi de aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Proiectul de angajare a vânătorilor de piraterie va începe săptămâna viitoare cu un singur angajat, pentru a se verifica fiabilitatea acestui nou sistem. Angajatul va trebui să determine dacă filmele de animație și clipurile găsite afectează financiar creatorul conținutului. Dacă răspunsul este da, autoritățile guvernamentale din teritoriu vor iniția o serie de proceduri legale la adresa site-ului sau persoanei care a publicat conținutul respectiv.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele