12 apr. 2016 | 15:01

Iuri Gagarin, omul care a depășit ultima frontieră a omenirii

FEATURE
Iuri Gagarin, omul care a depășit ultima frontieră a omenirii

Pe 12 aprilie, în anul 1961, Iuri Gagarin devenea primul om care a ajuns în spațiu.

Voi începe articolul amintind de o teorie a conspirației conform căreia Gagarin nu ar fi fost primul om în spațiu. Vedeți voi, Uniunea Sovietică nu era o țară recunoscută pentru interesul pe care îl bunăstării individului atunci când era în joc un obiectiv grandios. Astfel, au luat naștere afirmații conform cărora sovieticii ar fi trimis mai mulți oameni în spațiu înaintea lui Gagrin.

[related]

Singura problemă a fost că niciunul dintre aceștia nu a reușit să se întoarcă teafăr pe Pământ. Astfel, cei care aprobă teoriile respective susțin că Gagarin ar fi, de fapt, doar primul om care a reușit să supraviețuiască unei călătorii în spațiu. Teoriile nu au fost confirmate până acum și nu sunt acceptate de foarte mulți membri ai comunității științifice.

Trecând peste acest lucru, trebuie să spunem că acea ”Cursă Spațială” între americani și sovietici a luat naștere la data de 4 octombrie 1957, odată cu Sputnik 1. Satelitul a fost lansat de la Tyuratam, o locație extrem de apropiată de cosmodromul de la Baikonur. Călătorind cu o viteza de aproape 29.000 km/h, obiectul efectua un ciclu complet în jurul Pământului într-o oră și 36 de minute. Cea mai mare altitudine pe care acesta a avut-o a fost de 939 de kilometri deasupra Pământului, iar cea mai mică, de 230 de kilometri.

Sputnik

Lansarea primul satelit artificial și lovitura incredibilă pe care sovieticii le-au dat-o americanilor cu această ocazie a cauzat ceea ce președintele Dwight D. Eisenhower a denumit ”Criza Sputnik”. Aceasta a reprezentat o perioadă de nesiguranță printre cetățenii Statelor Unite, care a devenit mai gravă odată cu eșecul misiunii Vanguard TV3 din luna decembrie. De cealaltă parte, perioada de glorie a sovieticilor avea să continue, iar în anul 1959, aceștia erau pregătiți să trimită un om în spațiu.

Serghei Korolev, cel mai important om din programul spațial sovietic a decis că fiecare dintre candidații pentru o viitoare misiune în spațiu ar trebui să îndeplinească anumite condiții. Astfel, cu toții ar trebui să fie bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani, cu înălțimi de până la 1,75 metri și cu greutăți care să nu depășească 72 de kilograme. O serie de interviuri au fost realizate inițial, acestea ducând la selectarea a 200 de candidați, care au luate parte la o serie de teste fizice extrem de dificile.

Serghei Korolev Yuri Gagarin

Aviația sovietică insistase asupra selecționării unui candidat calificat din rândul forțelor aeriene, întrucât acesta s-ar descurca mai bine decât ceilalți atunci când ar fi expus forțelor G și ar avea experiență cu scaunele ejectabile. Mai mult decât atât, americanii făcuseră același lucru în cadrul programului lor.

În urma testelor fizice, din două sute de candidați au rămas doar douăzeci, iar din aceștia douăzeci, șase au fost selectați pentru a lua parte la un program de antrenament accelerat. Pe baza rezultatelor obținute la testele în care a fost implicat, dar și pe baza impresiilor celorlalți participanți, Iuri Gagarin a devenit favoritul principal. Înainte de aceasta, însă, cercetătorii aveau nevoie să testeze racheta care îl va transporta pe Gagarin în spațiu. Familia de rachete Vostok a luat naștere printr-o serie de modificări aduse rachetei R-7 ”Semiorka” (”a șaptea”, în limba română).

Gagarin devine primul om în spațiu

Între mai 1960 și martie 1961, au fost efectuate mai multe lansări pentru a testa capacitățile rachetei. Ultimele două dintre acestea au reprezentat mari succese, ducând la aprobarea finală din partea autorităților pentru misiune. În ceea ce privește persoana care urma să fie trimisă, ultima decizie i-a aparținut lui Nikolai Kamanin. Din câte se pare, singurul motiv pentru care Kamanin nu l-a selectat pe Gherman Titov, unul dintre cei șase piloți care au luat parte la antrenamentul accelerat, a fost nevoia sa de a avea persoana mai puternică în misiunea Vostok 2. Aceasta avea să aibă o durată mult mai mare decât Vostok 1, astfel că lui Gagarin i-a fost dată șansa de a fi primul om în cosmos.

După cum scrie Adevărul, pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a intrat în istorie devenind primul om care a zburat în spațiu şi a doua ființă vie care să ajungă acolo. Racheta sa Vostok-K, cu un modul Vostok 3KA atașat, a decolat de la cosmodromul Baikonur la ora 09:10, ora locală. Serghei Korolev, în persoană, i-a urat un zbor plăcut, moment în care cosmonautul a răspuns printr-un ”Poiehali” (Să mergem!).  Iuri Gagarin a efectuat o rotație în jurul Pământului într-o oră şi 48 de minute, la o altitudine care a variat între 175 de kilometri şi 380 de kilometri.

Yuri Gagarin

Primul zbor al unui om în spațiu le-a permis conducătorilor sovietici, în plin război rece, să afirme superioritatea sistemului comunist asupra principalului său adversar, Statele Unite ale Americii. Având în vedere că spațiul reprezenta pe atunci un teren major de înfruntare între cele două mari puteri mondiale, numărul unu sovietic Nikita Hruşciov nu a ezitat să exploateze acest triumf.

„Primul om care a ajuns în spațiu este un sovietic, un cetățean al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (…). În această performanță au fost întruchipate geniul poporului sovietic și forța atotputernică a socialismului“, se arăta în comunicatul oficial remis de Kremlin. Gagarin a devenit imediat un simbol al Uniunii Sovietice, fiind folosit de comuniști în propagandă.

Iuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbușit la 190 de km de Moscova. Nu doar el, ci și instructorul de zbor Vladimir Seryogin și-a pierdut viața în acest incident. Conform Adevărul, Gagarin și Seryogin făceau o serie de teste cu un aparat de zbor MiG-15UTI. Autorităţile ruse au anunțat atunci că avionul s-a prăbușit după ce piloții ar fi încercat să evite un stol de gâște sau un balon meteorologic.

[readmore]

Acum, aproape jumătate de secol mai târziu, misterele ce înconjoară moartea primului om care a zburat în spațiu au fost spulberate de cosmonautul rus Alexei Leonov. Acesta a încercat, timp de 20 de ani, să obțină permisiunea de a divulga exact ce s-a petrecut în acea zi.  Potrivit unui raport declasificat, moartea lui Gagarin a fost provocată de către un alt pilot. Un Su-15 care era programat să zboare la 10.000 de metri în acea zi ar fi încălcat procedura, zburând la 400-500 de metri de sol. Acesta a destabilizat aparatul în care se aflau Gagarin și instructorul. Cei doi nu au mai reușit să-l stabilizeze și s-au prăbușit. Oficialii au fost atât de rușinați de cele întâmplate încât au preferat să mușamalizeze întregul eveniment. Primul om în spațiu a fost înmormântat ulterior în zidurile Kremlinului.