02 apr. 2016 | 10:13

Invenția care ar putea face calculatoarele de milioane de ori mai rapide

ȘTIINȚĂ
Invenția care ar putea face calculatoarele de milioane de ori mai rapide

Cercetătorii au reușit să facă un pas important în procesul de dezvoltare a calculatoarelor cuantice.

Computerele cuantice sunt următorul pas înainte în lumea computerelor. Acestea nu sunt o evoluție incrementală care doar mai adaugă niște nuclee la procesoarele clasice, sau mai cresc niște frecvențe de calcul. Computerele cuantice folosesc qubiți pentru a calcula mii de variabile ale aceluiași sistem binar din cauza faptului că un qubit poate fi atât 1 cât și 0 în același timp.

Însă dezvoltarea acestora nu a fost la fel de ușoară precum ar fi sperat unii. Google, de exemplu, folosește D-Wave2X, unul dintre cele mai puternice computere cuantice din lume, care, conform unei postări pe blogul Google Research, este mai rapid de 100 de milioane de ori mai rapid decât cele mai puternice calculatoare clasice din ziua de azi. Chiar și așa, mulți experți afirmau că va mai dura ceva până când vom putea beneficia de adevărata putere a acestora dispozitive.

Acum, însă, oamenii de știință au reușit să facă un pas extrem de important, creând prima poartă cuantică Fredkin. Conform definiției clasice, o poartă Fredkin este cea care schimbă între ele valorile logice a doi qubiti de intrare dacă valoarea bitului de control este 0. Din câte se pare, funcția aceasta este extrem de importantă în vederea construirii unui computer cuantic cu adevărat funcțional, ajutând la simplificarea unor operațiuni complexe. Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile celor implicați în proiect, calculatoarele cuantice de dimensiuni mici și medii sunt acum mult mai ușor de construit.

Deși computerele cuantice rămân în continuare un bun exclusivist aflat în mâna unor corporații și agenții de top din societatea americană, NSA consideră că nu e niciodată prea devreme să devii paranoic, afirmând ”algoritmii cheie ai tuturor serviciilor publice pot fi vulnerabili în fața atacului venit din partea unui computer cuantic.