Inventatorul Pentiumului a murit
Fostul CEO al Intel, Andrew S. Grove a murit la vârsta de 79 de ani. De el a depins în întregime succesul ultimilor ani ai Intel, în ciuda faptului că firma americană exista încă din anii ’60.
Când te gândești la Intel nu poți să faci abstracție de singurul nume care a transformat în anii ’90 o companie modestă de IT din America într-un uriaș peste noapte: Pentium. Această serie excelentă de procesoare a fost dezvoltată sub auspiciile unui CEO relativ necunoscut, fără aerele unui star: Andrew S. Grove.
Acesta și-a început cariera la Intel, după ce a scăpat de ororile regimului nazist din Ungaria horthysta și apoi a invaziei sovietice, emigrând în America în 1956. Având auzul afectat de scarlatină încă din copilărie, acesta s-a făcut remarcat printr-o inteligență sclipitoare combinată cu un compartament ce emana o sinceritate la limita vulgarului. Carisma sa l-a făcut atât admirat cât și disprețuit de unii subalterni, însă nimeni nu-i putea pune la îndoială capacitatea unică de negocia contracte cu multinaționale uriașe precum General Electric sau IBM.
Fiind angajat chiar de cel care a inființat Intel (însuși Gordon E. Moore, inițiatorul Legii lui Moore), Grove a reușit să facă dintr-o companie stabilă, dar nu deosebită, în unul din cele mai mari nume ale industriei IT. Atunci când Grove își lua primele salarii de la Intel, compania construia placuțe de memorii (DRAM). Aceasta a fost rapid forțată să-și schimbe orientarea tehnologică atunci când importurile japoneze precum piesele Toshiba au început să invadeze piața americană cu produse mult mai ieftine. Grove a fost omul care a convins ”bătrânii” companiei să înceapă fabricarea de microprocesoare și, asemenea lui Bill Gates, a fost omul care a convins gigantul vremii, IBM, să folosească exclusiv procesoare Intel.
Pentru cei mai în vârstă dintre noi, microcipuri precum 386 sau 486 duc la amintiri din tinerețe și nostalgia descoperirii primelor computere. Toate acestea, inclusiv faimoasele Pentium au fost dezvoltate sub auspiciile lui Grove și au ajutat la popularizarea ideii de PC-uri făcute pentru buzunarul utilizatorului obișnuit. Succesul intuiției lui Grove s-a văzut aproape peste noapte. Sub conducerea sa, veniturile anuale ale Intel au crescut de la 1,9 miliarde de dolari anual, la peste 26 de miliarde. Unul dintre membrii consiliului de administrație al Intel l-a considerat pe Grove ca fiind genul de om care avea capacitatea de a aborda subiectele ca un om de știință, dar și să poată în același timp discuta cu alții în conversații oneste și serioase.
Chiar și așa, Grove nu a fost perfect. Seria Pentium de la Intel a avut multe probleme de-a lungul timpului, pe care acesta refuza să le admită iar comportamentul său compulsiv tindea să alieneze mulți ingineri extrem de talentați, care au căutat să-și pună în aplicare cunoștiințele în altă parte. Chiar și așa, la nivel de brand Intel a crescut enorm sub conducerea lui Grove, iar singurul motiv pentru care divizia de procesoare a AMD suferă acum este tocmai datorită faptului că Grove a avut grija personal ca dominația Intel pe piața de microcipuri să fie absolută, cu orice preț.