Intel lansează în acest an cel mai puternic procesor în termeni de frecvență

Intel lansează în acest an cel mai puternic procesor în termeni de frecvență

E posibil ca Intel să lanseze în acest an cel mai puternic procesor de pe piață în termeni de frecvență pură. Acesta va fi sub forma unui nou procesor quad-core Xeon care se va vinde cu o frecvență standard de 5.1 GHz.

E posibil ca 5.1 GHz să nu pară prea mult pentru unii dintre noi (nu foarte mulți), de vreme ce pasionații de calculatoare cu o anumită dare de mână își pot overclocka chiar și Haswell-uri la asemenea frecvențe cu un cooler mai serios. Totuși, merită de menționat că noul cip de la Intel nu este overclockat. Xeon-ul de 5.1 GHz vine cu această frecvență din fabrică deci potențialul său de overclockare este de fapt mult mai mare, dacă nu chiar dublu față de vechile Haswell și mai noile Skylake.

Conform wccftech, Xeon-ul la 5.1 GHz va fi parte din familia de procesoare E5-2600 V4 venind cu 10MB cache L3 și oferind un consum de curent de 165W, ceea ce este imens, aproape dublu față de cel mai puternic i7 Skylake care consumă un maximum de curent de 91W.

Din păcate e posibil ca primul procesor care sparge bariera de 5 GHz în frecvența de bază să nu fie, în primă fază, la dispoziția consumatorului de rând ci ar putea fi oferit aproape în exclusivitate centrelor de date și companiilor care gestionează rețelistici avansate.

Chiar și așa, vestea este una îmbucurătoare de vreme ce am putea vedea toate procesoarele de la Intel la densități de 14nm, inclusiv Skylake, să treacă în viitorul apropiat de frecvența de 5 GHz într-o singură generație!

În felul acesta Intel intră din nou în cursa vitezei pure/nucleu, spre deosebire de tendința din trecut a gigantului american de a crește performanța procesoarelor doar prin capacități de multithreading din ce în ce mai mari.