În viitor, PC-urile ieftine vor dispărea, iar tabletele și telefoanele le vor lua locul
PC-urile ieftine încă există. Le mai puteți cumpăra, dar nu pentru multă vreme. De mai mult de un an prognozele calculatoarelor ieftine sunt cât se poate de pesimiste. Dacă va mai fi un viitor pentru PC-uri va fi sub forma calculatoarelor de performanță, restul soluțiilor de calcul fiind garantate de mobile și tablete.
Deși la noi piața laptop-urilor ieftine încă este una profitabilă din cauza veniturilor mici, fabricanții acestor aparate din China semnalează o scădere semnificativă a cererii laptop-urilor ieftine. Motivul este simplu: într-un trend general de scădere a vânzărilor de PC-uri, singura cerere care vizează calculatoarele se concentrează în special pe computerele performante. Restul se mută treptat către telefoane și mai ales tablete. Am putea considera și soluțiile 2 in 1 promovate de Intel în acest trend, însă cum prețul acestora este destul de prohibitiv, momentan aceste tablete/laptop-uri sunt mai degrabă un segment nișă de piață.
Chiar și așa, în ciuda acestei schimbări de paradigme, Chromebook-urile Google încă supraviețuiesc, însă prezența lor pe piață este extrem de mica, abia 2.8%. HP și Dell au decis deja să își scoată din producție laptopurile ieftine unde bătălia este extrem de dură și au decis să se concentreze pe segmentele de lux acolo unde Apple este unul dintre principalii lideri.
Cu producătorii americani scoși din ecuația laptop-urilor ieftine, singurii care duc lupta ”la subsol” au rămas chinezii de la Lenovo, Acer și Asus care s-au bătut între ei cu oferte subvenționate de Microsoft sub forma sistemelor de operare Windows 8.1 și Bing OS. Când Microsoft a lansat Windows 10 subvențiile s-au încheiat iar chinezii au fost lăsați acum să-și vadă de treabă așa cum știu ei mai bine.
Surpriza este că în ciuda faptului că vânzările de PC-uri au scăzut cu 10% anul trecut față de 2014, vânzările de calculatoare performante, în special cele pentru jocuri au crescut. Dacă utilizatorul obișnuit a înlocuit laptopul cu tableta pentru activitățile zilnice, singura activitate care hrănește astăzi industria de PC-uri, aproape în totalitate, sunt jucatul pe calculator. În acest sens nu e de mirare că Intel a luat în vizor pentru prima oară segmentul industriei de jocuri, dedicând noua serie de procesoare Skylake aproape în totalitate gamerilor.
Chiar și așa, conform lui Mikako Kitagawa, unul dintre analiștii institutului Gartner care monitorizează evoluția vânzării de PC-uri, se pare că ”mereu vor fi oameni care cumpără PC-uri entry-level, dar de acum înainte aceștia vor fi o minoritate.”