27 iul. 2016 | 14:00

Oamenii nu și-au turnat gheață în cap degeaba: fenomenul viral Ice Bucket Challenge chiar va salva vieți

ACTUALITATE
Oamenii nu și-au turnat gheață în cap degeaba: fenomenul viral Ice Bucket Challenge chiar va salva vieți

Au trecut doi ani de când tot internetul era invadat de clipuri cu oameni care își turnau găleți de apă cu gheață în cap. Ca de obicei, au existat trei tabere cu viziuni opuse: cei care s-au integrat în curent, cei care i s-au opus și cei care au fost total indiferenți.

Fenomenul a purtat denumirea de Ice Bucket Challenge și a plecat de la un scop nobil: acela de a strânge fonduri pentru Asociația ALS, dedicată bolnavilor de scleroză laterală amiotrofică. Scleroza laterală amiotrofică sau boala Lou Gehrig este o boală fatală de cauză necunoscută, care afectează nervii responsabili pentru mişcare. Este boala neuronilor motori, celule nervoase ce pornesc de la creier la măduva spinării şi de la măduvă la nervii periferici, controlând mişcările. Unul dintre puținele cazuri în care cineva afectat de această boală a supraviețuit mai mult de 3-5 ani este cel al celebrului fizician Stephen Hawking.

Totuși, puțini dintre cei afectați de boală își pot continua viețile precum faimosul om de știință, mai ales pentru că nu sunt cunoscute precis cauzele maladiei. Revenind la Ice Bucket Challenge, a devenit în scurt timp o acțiune caritabilă virală, care a primit deseori eticheta de „activism leneș”. Scopul acelor clipuri cu oameni care își turnau apă foarte rece în cap aveau scopul de a-i încuraja pe cât mai mulți să doneze pentru Asociața ALS, care urma să finanțeze studii amănunțite ale bolii.

Cei mai sceptici au „desființat” fenomenul pe motivul că mulți dintre cei care publicau astfel de clipuri o făceau doar pentru a primi atenție în social media, nefiind cu adevărat dedicați scopului campaniei. Nu putem spune că au fost neapărat departe de adevăr, dar vestea bună e că acest cinism a fost parțial combătut: fondurile strânse de Asociația ALS în vara lui 2014 au făcut posibilă o descoperire importantă legată de scleroza laterală amiotrofică.

Campania a strâns mai mult de 100 de milioane de dolari în 30 de zile și a putut susține Project MinE. Cercetătorii implicați în proiect au anunțat săptămâna aceasta că au identificat o nouă genă asociată cu maladia, care ar putea permite dezvoltarea de noi tratamente. Gena a fost numită NEK1 și este legată de 3% din cazurile de scleroză laterală amiotrofică, dar este prezentă atât în formele sporadice ale bolii, cât și în cele ereditare, potrivit The Guardian.

Project MinE s-a bazat pe studiul a 15.000 de oameni afectați de boală și a implicat 80 de cercetători din 11 țări. Oamenii de știință sunt entuziasmați de această descoperire și speră că descoperirea unuia dintre factorii care declanșează boala va permite găsirea de tratamente eficiente.