Energie ”smart”? ENEL instalează 110.000 de contoare inteligente și promite că e în avantajul tău
Enel va instala în acest an peste 110.000 de contoare inteligente în Muntenia Sud, Dobrogea și Banat, prin companiile locale de distribuție, după aprobarea celui de-al doilea proiect pilot de contorizare inteligentă de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Clienții incluși în proiectul pilot vor beneficia de citiri de la distanță, care înlocuiesc citirile de pe teren și estimările de consum. Pe de altă parte, contoarele inteligente vor comunica distribuitorului de la distanță în ce locuri clienții sunt cel mai afectați de pene de curent, permițându-i unui sistem de contorizare inteligentă pe deplin funcțional să indice zonele unde necesitatea de investiții în rețea este mai mare, astfel încât distribuitorul să poată interveni rapid acolo unde este nevoie. Un sistem de contorizare inteligentă complet operațional poate contribui la îmbunătățirea calității rețelei.
Enel instalează în prezent circa 53.000 de contoare inteligente în Muntenia, atât în zonele urbane, cât și rurale. Cartierele din București incluse în proiect sunt: Aviației, Doinei, Palatul Parlamentului, Vitan Bârzești, Stadion Rapid, Săbăreni, Politehnicii și Brâncuși. În Ilfov, clienții din Chiajna, Dudu, Rosu și Otopeni sunt incluși în proiect, iar în județul Giurgiu proiectul vizează Malu, Slobozia, Vedea, Gaujani, Cetățuia, Buturugeni, Cosoba, Răsuceni și Valea Bujorului.
În Dobrogea, Enel implementează acest proiect atât în zone urbane, cât și rurale, instalând aproximativ 28.000 de contoare inteligente. În județul Constanta, zonele incluse sunt Vama Veche, 2 mai, Limanu, Schitu, Costinești, Mamaia Sat, Mamaia Nord, Năvodari și Constanta Inel 2. În județul Tulcea, orașele Tulcea și Valea Teilor sunt incluse în proiect, în timp ce în județul Giurgiu, clienții din Unirea, Frumușani, Budești și nordul orașului Călărași se vor bucura de beneficiile contoarelor inteligente.
În Banat, peste 30.000 de clienți vor beneficia de noua tehnologie. Zonele incluse în proiect din județele Caraș-Severin și Timiș sunt Lipovei, Jebel, Cosari, Petrovaselo Câlnic, Lupac și Reșita Govandari. Zone din Timișoara, Reșita, Deva, Petroșani și Arad sunt, de asemenea, incluse în proiect, alături de localitățile Luncoiu de Jos, Peștișu Mic, Șoimuș, Orăștie Zăvoi și altele din Hunedoara.
Anul trecut au fost instalate contoare inteligente pentru peste 30.000 de clienți. Cele două proiecte deschid astfel calea pentru implementarea la scară largă a contorului inteligent pentru cei 2,7 milioane de clienți ai Enel în România.
Contoarele se montează fără niciun cost pentru client, fiind inclus în tariful de distribuție. Contoarele clasice au o durată de viață deopt ani, iar cele inteligente trebuie schimbate la fiecare 15 ani.
„Datorită contoarelor inteligente, clienții vor avea acces la informații detaliate cu privire la consumul de energie, oferindu-le instrumentele necesare pentru a–și planifica eficient utilizarea de energie„, a declarat Georgios Stassis, Country Manager Enel în România. „Pe măsură ce nevoile clienților evoluează prin introducerea de electrocasnice inteligente și generarea distribuită, care îi transformă în mici producători de energie, instalarea de contoare inteligente va deveni tot mai necesară. Contoarele inteligente sunt o poartă către viitor, deschizând calea spre rețele și orașe inteligente. Prin tehnologiile inteligente pe care le implementăm în întreaga lume, Enel conduce revoluția digitală din industria energetică.”