02 oct. 2016 | 10:35

Hackerii, supărați că nimeni nu vrea să cumpere informațiile furate de la NSA

ACTUALITATE
Hackerii, supărați că nimeni nu vrea să cumpere informațiile furate de la NSA

În august, Agenția americană Națională de Securitate (NSA) a devenit victima unui grup misterios de hackeri, aparent numit „Shadow Brokers”.

Grupul a publicat ulterior online două fișiere, unul liber accesibil și un altul cifrat, care conțin coduri informatice pe care le-a prezentat drept programe destinate spargerii programelor firewall ale unor țări precum China, Rusia sau Iran. Aceștia au mai anunțat că vor publica și alte elemente în schimbul colectării a un milion de bitcoini. Un bitcoin este evaluat la aproximativ 575 de dolari.

Aparent, nimeni nu se înghesuie să scoată averi din buzunar pentru informațiile NSA, iar cea mai bună ofertă ar fi fost evaluată la 1.082 de dolari în bitcoini. Nu e clar dacă Shadow Brokers au instrumente NSA reale scoase la vânzare. Edward Snowden crede, totuși, că e posibil, iar mai mulți experți în securitate cibernetică au confirmat că documentele sunt legitime.

Unii experți speculează că banii sunt un fel de paravan pentru a ascunde adevăratele motive ale hackerilor. De asemenea, mai sunt de părere că Rusia ar putea fi de vină. Aceste programe puteau fi obținute numai prin piratarea serverelor NSA. Un fost angajat al acestei agenții, care a lucrat în unitatea Tailored Access Operations, însărcinată cu operațiunile de piratare informatică, a estimat că datele publicate sunt autentice. „Sunt cheile regatului, fără nicio urmă de îndoială”, a declarat acesta pentru Washington Post. NSA, în schimb, a refuzat să comenteze toate acestea.

Oricum, e interesant faptul că nimeni nu se grăbește să cumpere niște informații prețioase, în teorie. După cum scriu și cei de la Gizmodo, totuși, acțiunile hackerilor contrazic decalogul eticii hackerilor publicat de Steven Levy în 1984. A doua regulă stipula că toate informațiile obținute prin astfel de practici ar trebui să fie gratuite.

Din nou, îi parafrazăm pe cei de la Gizmodo: Shadow Brokers se comportă ca acel prieten pe care îl știi printr-un prieten comun, care are o trupă pe care nu o ascultă nimeni și totuși refuză să își publice piesele gratuit pe internet.