14 sept. 2016 | 14:28

Hackerii ruși scot la iveală presupuse cazuri de dopaj în echipa olimpică a Statelor Unite

ACTUALITATE
Hackerii ruși scot la iveală presupuse cazuri de dopaj în echipa olimpică a Statelor Unite

Hackerii ruși au publicat rezultatele unor teste anti-doping din rândul echipei olimpice a Statelor Unite.

Hackerii ruși se pare că au început să se orienteze acum asupra echipei olimpice a Statelor Unite ale Americii. Totul ar fi pornit de la scandalul în care au fost implicați numeroși sportivi ruși în urmă cu câteva luni. Conform Adevărul, Rusia, o superputere sportivă în mod tradițional, a pus în aplicare un sistem de dopaj după rezultatele dezastruoase de la Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver din 2010, când sportivii ruşi au cucerit doar trei medalii de aur, clasându-se pe locul 11 în ierarhia națiunilor.

Programul acesta a ieșit la iveală de curând, iar atleții ruși au fost  aproape de a fi excluși din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio. Acum, hackerii se pare că vor să scoată la iveală faptul că sportivii lor nu au fost singurii care au folosit substanțe interzise. Aceștia ar fi accesat serverele Agenției Internaționale Anti-Doping (WADA) și ar fi obținut rezultatele testelor la care au fost supuse gimnasta Simone Biles și alte trei sportive, printre care se numără și surorile Williams.

După cum scriu cei de la Ars Technica, Biles ar fi folosit metilfenidat și amfetamine. Serena Williams a beneficiat de oxicodon, hidromorfon, prednison, prednisolon și metilprednisolon, în timp ce Venus Williams ar fi primit prednison, prednisolon, triamcinolon și formoterol. Nu în ultimul rând, Elena Delle Donne, componentă a echipei de baschet a Americii, medaliată cu aur la Rio, ar fi folosit hidrocortizon.

Însă, printr-un comunicat oficial transmis celor de la Newsweek, membrii Comitetului Olimpic Internațional au afirmat că niciuna dintre atletele menționate mai sus nu a încălcat vreo regulă. Ele ar fi beneficiat de învoiri care permit folosirea unor astfel de substanțe în scopuri terapeutice. Cel mai probabil, hackerii ruși erau la curent cu acest lucru, însă voiau să atragă atenția asupra modului în care învoirile sunt acordate.

Gruparea responsabilă pentru operațiunea de hacking se numește Fancy Bears, iar unele surse menționează că aceasta este finanțată chiar de către guvernul rus. ”WADA a fost informată de către autorități că atacurile ar fi fost efectuate din Rusia. Să fie știut faptul că asemenea acțiuni compromit eforturile comunității mondiale anti-dopaj de a-și restabili încrederea în Rusia în urma rezultatelor investigației McLaren”, a declarat directorul agenției.