06 dec. 2016 | 10:27

Unul dintre cele mai mari site-uri cu materiale video a fost ”spart” de un hacker

ACTUALITATE
Unul dintre cele mai mari site-uri cu materiale video a fost ”spart” de un hacker

În urma unei operațiuni de succes, un hacker ar fi reușit să fure zeci de milioane de conturi de pe unul dintre cele mai vizitate site-uri.

Lansat în anul 2005, Dailymotion a reușit să devină între timp nu doar una dintre cele mai populare platforme pentru distribuția de materiale video, ci și unul dintre cele mai vizitate site-uri de pe internet. După cum scriu și cei de la ZDNet, clasamentul Alexa indică faptul că Dailymotion s-ar afla pe locul 113 în topul celor mai vizitate site-uri în acest moment.

Din păcate, platforma a fost de curând atacată de un hacker, care ar fi reușit să fure în jure de 85, 2 milioane de adrese de email și nume de utilizatori din rețeaua companiei. Dintre acestea, o cincime (în jur de 18 milioane de conturi) aveau parole asociate. Ele erau protejate cu ajutorul algoritmului de hashing, ceea ce înseamnă că ar fi extrem de dificil pentru infractorii online să obține parolele actuale.

Potrivit site-ului Hacker News, Bcrpyt este un algoritm criptografic care încetinește procesul de hashing atât de mult, încât ar trece secole până când un hacker ar reușit să obțină o parolă cu forța. Informațiile în legătură cu operațiunea de hacking au fost oferite de către site-ul LeakedSource recent. Din câte se pare, site-ul Dailymotion ar fi fost spart în data de 20 octombrie, ceea ce înseamnă că informațiile circulă pe net de mai mult de o lună.

Jurnaliștii de la ZDNet au încercat să contacteze Vivendi, compania care deține Dailymotion în acest moment, însă oficialii acesteia nu au oferit încă un comunicat oficial. În cazul în care aveți un cont Dailymotion, este indicat să schimbați parola pe site-ul respectiv și pe alte site-uri unde ați mai folosit-o.

Și alte platforme uriașe au avut probleme cu hackerii. Totuși, unele dintre ele, precum Facebook, au reușit să evite scandalurile legate de securitate care au afectat multe dintre celelalte mari companii din sectorul tech. Însă rețeaua socială a apelat la o soluție foarte interesantă, despre care puteți afla mai multe aici.